Overvolle opvanglocaties,rioolwater en honger vergroten uitbraak dodelijke ziektes in Gaza

13 MEI 2024 15:55 | Oxfam Novib

Overvolle opvanglocaties, rioolwater en honger vergroten uitbraak van dodelijke ziektes in Gaza.

Schade aan de water- en sanitaire infrastructuur Gaza door Israëlische aanvallen is minimaal 210 miljoen dollar.

 Den Haag, 13 mei 2024 - Door vernietiging van 87 % van alle water- en sanitaire voorzieningen in Gaza, in combinatie met overvolle opvanglocaties, catastrofale ondervoeding en hitte, wordt de uitbraak van dodelijke ziektes in Gaza steeds groter, zo waarschuwt Oxfam vandaag. De humanitaire situatie is verder verslechterd door de Israëlische invasie van Rafah en de nieuwe bombardementen op Noord- en Centraal Gaza. Voor de meer dan 350.000 Gazanen die voor het geweld in Rafah op de vlucht zijn geslagen, is nauwelijks nog plek in de overvolle opvanglocaties. Voedsel, schoon drinkwater en brandstof zijn door de sluiting van de grensposten bijna op. 

“Onze Oxfam-collega’s beschrijven hoe naast smerig huisafval overal, de straten zijn veranderd in stinkende stromen van rioolwater. Tussen al die viezigheid moeten Gazanen zien te overleven. Mensen drinken van dat vervuilde water omdat er geen andere keuze is. Kinderen worden gebeten door insecten die door het rioolwater worden aangetrokken. We vrezen voor het uitbreken van epidemieën, waaronder hepatitis A en cholera, want die gedijen het best in overbevolkte gebieden zonder goede sanitaire voorzieningen, zoals schoon drinkwater en riolering”, zegt Dirk Jan Jalvingh, beleidsmedewerker van Oxfam Novib.

De mensen in Gaza worden naast de onmenselijke en onhygiënische omstandigheden steeds wanhopiger. “Iedereen leeft in angst. Er komt maar geen einde aan de Israëlische bombardementen. Niet alleen de militaire aanval op Rafah gaat leiden tot nieuwe sterfte van mensen, maar ook de ingestorte medische zorg en de wijdverbreide chronische ondervoeding”, aldus Dirk Jan Jalvingh.

Een van de partners van Oxfam in Gaza, Juzoor for Health and Social Development – die actief is in meer dan 50 opvangcentra en talloze gezondheidscentra in Noord-Gaza heeft opgezet – waarschuwt voor de groeiende uitbraak van ziektes. "We zien in onze gezondheidscentra al maandenlang mensen met huidinfecties en met waterige diarree. Het aantal patiënten met hepatitis stijgt nu boven de duizend. Behandelingen van deze ziekten is met het ophopende afval en rioolwater bijna niet meer mogelijk”, zegt een van de artsen van de hulporganisatie.

Verschillende waterputten, een ontziltingsinstallatie en een rioolpompstation van Oxfam, die dagelijks meer dan 180.000 mensen van schoon drinkwater voorzagen, zijn verwoest of zwaar beschadigd. Israëlische luchtaanvallen vernietigden eveneens het magazijn met daarin naar schatting 60.000 dollar aan Oxfam-latrineblokken, Dit zijn speciaal gebouwde toilet- en douchefaciliteiten.

Ondanks de extreme onveilige omstandigheden zijn Oxfam en haar lokale partners toch in staat geweest om reparaties uit te voeren aan enkele zwaar beschadigde water- en rioolleidingen in Rafah, Khan Younis en Deir Al-Balah, waardoor 50.000 mensen schoon drinkwater en wc’s hebben.

"Het Israëlische leger gaat door met het systematisch vernietigen van Gaza door middel van militaire aanvallen, het ruïneren van de weinige civiele infrastructuur die nog over is en door het verhinderen van humanitaire hulp om Gaza binnen te komen. We hebben dringend een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren nodig om een einde te maken aan de dood en vernietiging, om meer hulp in Gaza toe te laten en om de vrijlating van de gijzelaars en illegaal vastgehouden Palestijnse gevangenen te verzekeren, “ zo stelt Jalvingh.

 

Dirk Jan Jalvingh, Oxfam Novib beleidsmedewerker, is beschikbaar voor interviews. Oxfam Novib Persvoorlichting, Wilma van der Maten, 0651287965 • Een analyse van UNOSAT-satellietbeelden die half januari werd vrijgegeven, uitgevoerd door UNICEF in opdracht van de Water and Sanitation Cluster, toont aan dat 87 procent van de WASH-faciliteiten in het gouvernement Gaza zijn vernietigd of een zekere mate van schade hebben opgelopen, volgens OCHA. • Volgens UNRWA zijn bijna 360.000 mensen Rafah ontvlucht sinds het eerste evacuatiebevel een week geleden. • Volgens een beoordeling uitgevoerd door The Coastal Municipalities Water Utility – met behulp van veldonderzoeken en gegevens verzameld van technisch personeel in 25 gemeentelijke gebieden die een voorlopige registratie hebben gemaakt van zichtbare en dringende schade in gebieden die ze hebben kunnen bereiken – zouden de reparatiekosten vanaf april 2024 ten minste $ 210 miljoen bedragen. Kostenramingen kunnen oplopen als gevolg van ongeziene schade onder het massale puin. • Juzoor's teams van gezondheidswerkers hebben de situatie in het noorden van Gaza in de gaten gehouden en gebruik gemaakt van de diagnosekits en behandelingsprotocollen van de WHO. De medische punten van Juzoor zijn in staat geweest om 99 procent van de gevallen met herkenbare symptomen met succes af te handelen, waardoor optimale zorg is gegarandeerd. Voor ernstige gevallen verwijst Juzoor personen door naar secundaire behandelingsfaciliteiten en regelt een ziekenhuisopname.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen