Onderzoek: Jongeren klaar met de tabaksindustrie

10 NOV 2022 06:00 | Het PR Bureau namens Gezondheidsfondsen voor Rookvrij

Platform ‘Doei Tabaksindustrie’ van Hartstichting, KWF en Longfonds legt smerige praktijken tabaksindustrie bloot

Kinderarbeid, ontbossing en kinderen verslaafd maken aan nicotine met e-sigaretten (of: vapes). Het zijn slechts drie van de vele misstanden die de tabaksindustrie veroorzaakt . Tweederde (63%) van de jongeren tot 18 jaar is helemaal klaar met deze industrie, blijkt uit de jaarlijkse Generatiemonitor van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. De fondsen (Hartstichting, KWF en Longfonds) schieten daarom te hulp: vandaag lanceren zij het platform ‘Doei Tabaksindustrie’: om samen met jongeren te strijden voor een samenleving waarin de tabaksindustrie geen plek meer heeft.

Uit het nieuwe onderzoek van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij blijkt dat tweederde van de jongeren vindt dat de tabaksindustrie verboden moet worden. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 45 procent van de jongeren onder 18 jaar zich niet bewust is dát ze verleid worden door de tabaksindustrie. De Hartstichting, KWF en het Longfonds vinden dat zorgelijk. Zij zetten zich gezamenlijk in voor een Rookvrije Generatie, maar worden daarin tegengewerkt door de tabaksindustrie.

Jongeren makkelijk slachtoffer tabaksindustrie

Carla van Gils, voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en directeur van KWF: “Dat veel jongeren zich nauwelijks bewust zijn van die verleiding maakt hen een makkelijk slachtoffer van de tabaksindustrie. Deze industrie doet er alles aan om kinderen te laten beginnen met roken. Bijvoorbeeld door producten te ontwikkelen zoals e-sigaretten/vapes met aantrekkelijke smaakjes. De tabaksindustrie maakt haar producten bewust verslavend en is betrokken bij talloze onacceptabele praktijken. Met het platform Doei Tabaksindustrie willen we de misstanden van de tabaksindustrie onder de aandacht brengen. En een beweging creëren voor iedereen die strijdt voor een maatschappij zonder tabaksindustrie. ” 

Tabaksindustrie: altijd op zoek naar ‘replacement smokers’

Jaarlijks overlijden alleen al in Nederland zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Om die gestorven rokers te vervangen is de tabaksindustrie voortdurend op zoek naar jongeren. Deze groep noemen ze ‘replacement smokers’. Om aan nieuwe jonge klanten te komen deelt de tabaksindustrie bijvoorbeeld gratis sigaretten uit aan kinderen in Afrika en Azië. En verleiden ze jongeren tot nicotinegebruik met e-sigaretten/ vapes. Zo worden kinderen al op jonge leeftijd verslaafd gemaakt. 

Aansluiten bij Doei Tabaksindustrie

Om samen met jongeren een vuist te maken tegen deze industrie lanceren Hartstichting, KWF en Longfonds vandaag het platform Doei Tabaksindustrie. Door je aan te sluiten zeggen we gezamenlijk doei tegen de tabaksindustrie en strijden we voor een samenleving waar de tabaksindustrie geen plek meer in heeft. Het social platform heeft als doel de misstanden van de tabaksindustrie aan de kaak te stellen en biedt een podium aan verschillende initiatieven tegen de tabaksindustrie.

Bedankt voor het roken

Voorafgaand aan de lancering van het platform voerden de fondsen gezamenlijk een landelijke ‘bedankt voor het roken’ campagne. Deze campagne had als doel de tabaksindustrie een gezicht te geven, hun smerige spelletjes bloot te leggen en verontwaardiging bij Nederlanders te creëren. Met ‘Doei Tabaksindustrie’ cancelen de fondsen deze campagne én - vanaf nu - de tabaksindustrie.

Onderzoeksverantwoording De Generatiemonitor 2022 is in september 2022 uitgevoerd door  I&O Research in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij  (Hartstichting, KWF en Longfonds) onder  2.820 Nederlanders:  2.316  ouders van kinderen van 0 t/m 17 jaar en 504 jongeren van 13 t/m 17 jaar. Nationaal representatief naar leeftijd,  opleidingsniveau en rookgedrag ouders.  Over Gezondheidsfondsen voor Rookvrij Gezondheidsfondsen voor Rookvrij is een stichting die streeft naar een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van (mee)roken. Hieronder vallen ook alternatieve vormen van ‘roken’, zoals het gebruik van de e-sigaret. De stichting is opgericht door de Hartstichting, KWF en het Longfonds, ter ondersteuning van de samenwerking tussen deze fondsen en met andere stakeholders. De directeuren van deze gezondheidsfondsen vormen samen het bestuur van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Over Doei Tabaksindustrie Doei Tabaksindustrie is een initiatief vanuit de Hartstichting, KWF en Longfonds en zet zich in voor een samenleving waar geen plek meer is voor de tabaksindustrie. Het platform Doei Tabaksindustrie legt de misstanden van de industrie bloot met als doel maatschappelijke verandering teweeg brengen om zo de volgende generaties rookvrij te maken. Op deze manier draagt Doei Tabaksindustrie bij aan de gezamenlijke ambitie van een Rookvrije Generatie.

Meer binnen deze rubriek