'Consument loopt risico op in huis halen van onveilige producten door dropshipping'

12 MEI 2023 09:40 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ilse van Wijk, Onderzoeker, VeiligheidNL.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Kijk uit, een dropshipper laat je gerust het tienvoudige van de winkelprijs betalen | Mijn Gids | AD.nl

De Consumentenbond waarschuwt voor dropshipping omdat de prijs van een product dan een stuk duurder kan zijn. Maar via dropshipping lopen consumenten ook het risico onveilige producten in huis te halen. Bij dropshipping is er sprake van een verkoper die direct levert aan de klant via de producent; de verkoper heeft zelf geen voorraad. De controle op de veiligheid is hierdoor lastig.

Doordat we steeds meer online bestellen, is het belangrijk dat consumenten zich bewuster worden wat ze bestellen en waar ze dat doen. Soms lijkt een webwinkel Europees, maar komen de producten alsnog uit landen buiten Europa via dropshipping. De aangekochte producten vallen hierdoor buiten alle (in de EU en Nederland gestelde) veiligheidsgaranties. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat er stoffen inzitten die wij hier in Nederland niet toestaan, zoals hormoonverstorende stoffen, of dat het geluid van speelgoed veel te hard is en gehoorschade tot gevolg heeft bij kleine kinderen. Toezicht op de veiligheid en kwaliteit van deze online gekochte producten is slechts heel beperkt mogelijk.

Bij online aankopen maken consumenten zich vooral zorgen over of het product wel op tijd komt of überhaupt geleverd wordt. Slechts 11 procent van de mensen die online elektronische artikelen of speelgoed bestelt, vraagt zich af of het product wel veilig is, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

Meer binnen de rubriek Winkels en consumentenmarkt