Herstellend verslaafde en sterren-chef ontwikkelt totaal nieuw concept in de verslavingszorg: Food Therapy - Voeding voor Herstel. Het boek Food Therapy kan thuis gebruikt worden.
Bij Justin van Doorn staan al zijn hele leven twee elementen centraal: zijn liefde voor voeding en zijn meervoudige verslavingen. Het zaadje voor de combinatie ‘voeding en verslaving’ werd gepland toen Justin zich in een afkickkliniek verbaasde over het slechte eten, terwijl goede voeding nu juist zo belangrijk is voor herstel, moraal maar ook het succes van de behandeling. Door zelf te gaan koken, zag hij de sfeer bij de mede-cliënten veranderen. Het lekkere eten verbond hen en bracht hen bij hun emoties op een manier die traditionele therapie niet bood.
Het koken in de kliniek ontwikkelde zich tot Food Therapy: een totaal nieuw concept binnen de verslavingszorg. Het is ontwikkeld voor gebruik in verslavingsklinieken en wordt als groepstherapie ingezet als onderdeel van de behandeling van verslaafden en hun families. Food Therapy wordt ingezet bij onder andere Yes We Can Clinics in Hilvarenbeek en Action on Addiction in Brasschaat (België).
‘In eerste instantie was ik best sceptisch. Tijdens de Food Therapy-dag in de kliniek ben ik de achterliggende dingen van de verbinding naar cliënten toe in gaan zien. Dat dat belangrijk is, dat daar een filosofie achter zit van dat eten en dat met mensen te doen.’ – Erik van Hoogstraten (Action on Addiction)
‘Food Therapy is een waardevol onderdeel in de behandeling van verslaafden. Het samen zitten en onderzoeken van de dynamiek in het gezin aan de eettafel is een unieke aanpak. Je kunt er veel mee boven water te krijgen wat anders onderbelicht blijft.’ – Sam Vos, Socioloog & Senior Addiction Counselor (Action on Addiction en Yes We Can Clinics)
Het idee achter Food Therapy is tweeledig
Aan de ene kant de praktische kant van het herstellen van een verslaving door goed voor jezelf te zorgen onder andere door voeding. En aan de andere kant het geestelijk en spiritueel weer gezond worden en bij de kern van je gevoel komen. Daardoor krijgt een client inzicht in het gedrag en de overlevingsmechanismen die in de kindertijd zijn ontstaan en die mede hebben geleid tot de verslaving.
De therapeutische waarde van de twee kanten van Food Therapy komen samen in het tafelmoment.
Door het favoriete gerecht uit de kindertijd exact na te maken en het verhaal dat erbij hoort aan tafel te delen, komen waardevolle herinneringen los die zijn weggestopt. Er ontstaat bewustwording over hoe de verslaving tot stand is gekomen en welke mechanismen hierin leidend zijn geweest. Hierdoor herstelt bij de verslaafde de verbinding met zichzelf, familie en naasten.
Het boek Food Therapy om thuis toe te passen
Er zijn circa twee miljoen verslaafden in ons land. Food Therapy is in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik in verslavingsklinieken als onderdeel van de behandeling van verslaafden en hun families. Maar verslaafden kunnen ook zelf aan de slag met Food Therapy. Alle informatie (én voorbeeldrecepten van Justin) die ze nodig hebben, staat in dit boek.
Dit is een origineel bericht van S2Uitgevers