Rectificatie: Delta Energie heeft de tarieven heeft de vaste leveringstarieven verhoogd met € 6,48 op jaarbasis. In het persbericht werd aangegeven dat de prijsstijging € 27,12 was op jaarbasis. Dat is niet correct.
De variabele energietarieven dalen, maar de vaste leveringskosten stijgen bij vier van de tien onderzochte energieleveranciers. Bij deze energieleveranciers stijgt de energierekening gemiddeld met zo’n 40 euro per jaar. De vaste leveringskosten van variabele energiecontracten zijn – net als de tarieven – aan verandering onderhevig en mogen elk moment aangepast worden. Deze administratieve kosten betalen consumenten maandelijks voor hun energieverbruik. Grote energiebedrijven als ENGIE en OXXIO hebben honderdduizenden klanten en deze prijsverhoging heeft effect op de omzet en winst van deze leveranciers.
De Vastelastenbond onderzocht de leveringskosten van energieleveranciers en ontdekte prijsstijgingen (zie tabel). ENGIE is van 6,79 euro naar 8,81 euro gegaan. Op jaarbasis betalen klanten van deze energieleverancier 48,48 euro meer. Delta verhoogde het vaste leveringstarief van 6,28 euro naar 6,55 euro. Per jaar zijn klanten 6,28 euro meer kwijt voor de vaste leveringskosten. OXXIO ging van 4,99 naar 5,99 euro (klanten betalen jaarlijks 24 euro meer voor deze kosten). Consumenten betalen twee keer vaste leveringskosten: één keer voor stroom en één keer voor gas.
De zes overige energiebedrijven hebben geen wijzigingen doorgevoerd. Opvallend is dat deze tariefverhogingen afgelopen maand zijn ingegaan. In juni waren de vaste leveringskosten lager. Uitzondering is United Consumers. Deze partij koos er juist om de kosten voor vastrecht te verlagen. In plaats van 12 euro betalen klanten nu 9,1 euro en dat betekent dat klanten jaarlijks bijna 70 euro minder hoeven te betalen voor deze kosten. Ondanks deze prijsverlaging zijn de vastrechtkosten van United Consumers nog steeds de hoogste van alle energieleveranciers.
Energiekosten
Het is in de zoektocht naar een nieuw energiecontract verstandig om niet alleen naar het laagste tarief per kuub en kilowattuur te kijken, maar ook naar de vaste leveringskosten. “Het kan zijn dat een energieleverancier een laag energietarief heeft, maar wel hoge leveringskosten hanteert. Neem dat mee in een beslissing”, adviseert directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.
Hoewel de inkoopprijzen voor energie laag liggen, is dat niet bij elke leverancier zichtbaar. De tarieven voor stroom liggen allemaal (net) onder het prijsplafond. De variabele tarieven voor gas liggen op twee uitzonderingen na allemaal onder prijsplafond. Alleen Eneco en OXXIO bieden tarieven aan die hoger liggen dan het prijsplafond. Voor een kuub gas betaal je bij Eneco 1,50 euro en bij OXXIO ben je voor je voor dezelfde hoeveelheid 1,49 euro kwijt.
Jaarcontract
Het prijsplafond duwt de kosten naar beneden tot 1,45 euro. “OXXIO en Eneco spannen de kroon qua kosten. Deze energieleveranciers hebben een hoge gasprijs én hoge vaste leveringskosten”, stelt Wolfert. “Het is belangrijk om goed te kijken naar alle kosten die bij een energiecontract komen. Met de wintermaanden en de dreiging van een lege gasopslag in het vooruitzicht is de overstap naar een jaarcontract met vaste energietarieven aan te raden.”
Energieleveranciers bieden de hoogste loyaliteitsbonussen (een beloning voor consumenten die hun contract uitdienen) bij jaarcontracten. Ook liggen de tarieven van deze contracten lager dan de prijzen van meerjarencontracten, verduidelijkt Wolfert.
Over de Vastelastenbond
De Vastelastenbond helpt consumenten sinds 2004 om hun vaste lasten te verlagen. Zo beheren ervaren adviseurs van het bedrijf uit Eindhoven de energiezaken voor duizenden klanten. Omdat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk. Door de klanten jaarlijks automatisch over te laten stappen naar het beste aanbod in de markt wordt er financieel voordeel behaald. Ook voert de Vastelastenbond jaarlijks onderzoek uit naar de solvabiliteit van energiebedrijven.
Dit is een origineel bericht van De Vastelastenbond
Ga naar alle berichten van deze organisatie.