Medi Interim pleit er vandaag, tijdens het Congres Vrouwelijke leiders in zorg & welzijn, voor medewerkers meer vertrouwen te geven om uitstroom tegen te gaan
Eenderde van de medewerkers in de zorgsector voelt zich niet of minder gewaardeerd door hun leidinggevende. Ruim 25 procent van de medewerkers geeft de hoge werkdruk aan op de vraag wat als het minst leuke aan werken in zorg wordt ervaren. De werk- en regeldruk staat scholing en ontwikkeling in de weg en wordt als belastend ervaren. Om een uitstroom van ontevreden medewerkers te voorkomen, pleit Medi Interim ervoor een cultuuromslag in de zorg te bewerkstelligen door zorgmedewerkers meer vertrouwen te geven.
Medi Interim, al meer dan 40 jaar aanbieder van flexibele arbeidskrachten in de zorgsector, is onderdeel van RGF Staffing. In opdracht van Medi Interim heeft DirectResearch een onderzoek onder 654 zorgmedewerkers afgenomen. De respondenten zijn werkzaam in verschillende zorgberoepen, waarbij medewerkers in de thuiszorg en binnen verpleeg- en verzorgingstehuizen bovengemiddeld vertegenwoordigd zijn.
Ondanks onderwaardering rapportcijfer 8
Ondanks het feit dat veel medewerkers zich ondergewaardeerd voelt, laat het onderzoek ook zien dat zorgmedewerkers passie voor hun werk hebben. Het gemiddelde rapportcijfer dat medewerkers hun werk geven is een acht. Ze zijn in de zorg gaan werken omdat ze maatschappelijk relevant werk willen en graag met mensen werken. Salaris is een bron van onvrede: meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat ze onderbetaald worden. Opvallend is dat 60 procent van de mensen met een vaste baan zegt meer geld te willen; bij flexwerkers is dat 30 procent.
“Het onderzoek laat zien dat de zorgsector voor een grote uitdaging staat”, zegt Jantine Pater, algemeen directeur van Medi Interim. “Medewerkers zijn gepassioneerd over hun werk en gemotiveerd dat werk goed te doen, maar de onvrede over waardering, salaris en de hoge werk- en regeldruk toont ook aan dat we rekening moeten houden met een enorme uitstroom als er geen fundamentele veranderingen worden doorgevoerd.”
Protocollen en richtlijnen
Pater wijst in dit verband op de vele protocollen en richtlijnen van de sector, die zorgprofessionals nauwelijks bewegingsvrijheid toestaat. “Als regisseur van werk weten wij uit ervaring dat zorgmedewerkers professioneel en toegewijd zijn. Als er één sector is waarbij medewerkers vertrouwen niet beschamen is het de zorg.” Ze pleit er dan ook voor medewerkers meer vertrouwen te geven. Uren die nu verplicht worden besteed aan administratieve taken, kunnen worden ingezet voor zorg en voor scholing en ontwikkeling. “Dat zal naar ons idee een rechtstreeks effect hebben op de uitstroom: mensen die ruimte en tijd hebben om zichzelf te ontwikkelen blijven gemotiveerd en zullen minder snel geneigd zijn naar een andere sector over te stappen.”
Dit is een origineel bericht van Triangle PR