UNStudio, b720 & Esteyco winnen met maximum score ontwerpopdracht Madrid-Chamartín

15 DEC 2022 12:00 | UNStudio

Adif AV maakte deze week bekend dat het ontwerpvoorstel van UNStudio, met b720 Arquitectura en ingenieursbureau Esteyco, is uitgeroepen tot het winnende voorstel voor de volledige herontwikkeling van Madrid-Chamartín Clara Campoamor.

Het voorstel werd gekozen door een 16-koppige jury. Andere internationale teams op de shortlist waren BIG, Foster + Partners, OMA, ZHA, Grimshaw en KPF.

Fotobijschrift: Design for station Area Chamartin, Madrid by UNStudio, Esteyco and b720 Arquitectura Copyright: Adif AV (visualizations by: Play-Time)

Ben van Berkel: "We zijn echt trots dat ons ontwerp de top- en maximale score heeft behaald voor dit impactvolle stadsvernieuwingsproject. Madrid is enorm in opkomst om een van de meest aantrekkelijke steden van Europa te worden. De transformatie van dit gebied zal dit deel van de stad sterk verbeteren en tevens nieuwe groene longen toevoegen aan Madrid. Wij hebben met de best mogelijke lokale partners aan dit voorstel gewerkt. Samenwerking is de sleutel tot het succes van ons team."

De internationale ontwerpcompetitie werd in 2020 gelanceerd door Adif AV om het spoorwegknooppunt Madrid-Chamartín Clara Campoamor om te vormen tot een internationale benchmark voor duurzame, multimodale, verbonden en geïntegreerde mobiliteit.

Het winnende voorstel van UNStudio, b720 Arquitectura en Esteyco's, kreeg unaniem de hoogst mogelijke score van de jury. Om van het Chamartín-complex een stedelijke en architectonische referentie in Madrid te maken heeft de jury veel waarde gehecht aan aspecten als functionaliteit - spoorweg, commercieel en tertiair -, constructieve haalbaarheid, toegankelijkheid en integratie in de stad, ecologische duurzaamheid en inclusiviteit.

Een belangrijk element in het voorgestelde ontwerp was het behouden en respecteren van de historische gewelfde daken van het bestaande station van Chamartín. Deze gewelfde daken zijn als een uniek en terugkerend element genomen in het ontwerp voor de uitbreiding van het station.

Ben van Berkel: “Onze belangrijkste focus was het verbeteren van het bestaande stationscomplex en het activeren van de omgeving. Er is een zorgvuldige mix van snel en langzaam programma ontworpen. Wij hebben een duurzaam toekomstbestendig stedelijk knooppunt ontworpen. Het nieuwe stationsgebied zal een enorme impuls geven aan dit deel van de stad, het zal nieuwe levendigheid aantrekken en de levenskwaliteit in dit deel van Madrid enorm verbeteren.”

Het voorgestelde nieuwe station wordt geflankeerd door nieuwe torens met aan de voorkant een plein, wordt getransformeerd tot een publieke ontmoetingsplek en volledig geïntegreerd mobiliteitsknooppunt dat iedereen toegang biedt tot verschillende soorten openbaar vervoer.

UNStudio heeft veel ervaring in het ontwerpen van openbaarvervoersknooppunten, waaronder het Arnhem Centraal Station dat onderdeel uitmaakte van het Nieuwe Sleutelprojecten (NSP) programma waarin integrale ontwikkelingsplannen werden gerealiseerd voor de belangrijkste stations in Nederland. Naast ontwerpen voor kabelbaan en een Hyperloopstation heeft UNStudio ook de visie en de ontwerpprincipes voor alle gerealiseerde stationstypen van het Doha Metronetwerk ontwikkeld.

Afbeeldingen downloaden >>>

Meer binnen de rubriek Internationale business