Het effect van planten op werkstress: de groene oplossing

14 NOV 2023 13:57 | Plantje

In de hectische wereld van vandaag, waar stress thuis en op de werkvloer een veelvoorkomend probleem is, wordt de invloed van de natuur op ons geestelijk welzijn steeds belangrijker. Groen en dus planten, zoals bijvoorbeeld de Strelitzia, kunnen bijdragen aan het verminderen van huis- en werk gerelateerde stress en je algemene gemoed verbeteren.

De kracht van groen: planten en geestelijke gezondheid

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van planten in de werkomgeving stressniveaus significant kan verlagen. Planten, zoals de Strelitzia en de Sansevieria, dragen bij aan een gevoel van welzijn en rust, wat essentieel is in een drukke werkomgeving. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, verminderen geluidsoverlast en verhogen de esthetische waarde van een ruimte, wat allemaal bijdraagt aan een positievere werksfeer.

Stressreductie door natuurlijke elementen

De natuurlijke elementen van planten, zoals de kleur groen en de organische vormen, hebben een bewezen kalmerend effect op de menselijke geest. Dit komt doordat groen geassocieerd wordt met groei, vernieuwing en leven, wat onbewust bijdraagt aan een gevoel van ontspanning en herstel.

Selectie van planten

Bij het kiezen van planten voor de werkplek is het belangrijk rekening te houden met verschillende factoren zoals lichtinval, ruimte en de vereiste onderhoudsniveau‘s. Niet elke plant is geschikt voor elke omgeving. Het is aan te raden om te kiezen voor planten die goed gedijen onder kunstlicht en die bestand zijn tegen minder frequente verzorging.

Positionering voor maximaal effect

De juiste positionering van planten kan een groot verschil maken. Plaats grotere planten, zoals de Strelitzia, in de hoeken van ruimtes of naast zitgedeelten om een gezellige en uitnodigende sfeer te creëren. Kleine planten kunnen op bureaus of vensterbanken geplaatst worden voor een persoonlijke touch.

Specifieke planten voor een stressvrije omgeving

Sommige planten, zoals de Strelitzia, zijn bijzonder geschikt voor het creëren van een ontspannen sfeer op kantoor. 

  • Strelitzia: Bekend als de paradijsvogelbloem, staat deze plant bekend om zijn opvallende bloemen en grote, groene bladeren. Het is niet alleen een visueel aantrekkelijke toevoeging, maar verbetert ook de luchtkwaliteit.
  • Sansevieria: Deze gemakkelijk te onderhouden plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Het kan zelfs schadelijke stoffen zoals formaldehyde uit de lucht filteren.
  • Aloë Vera: Naast de medicinale eigenschappen is Aloë Vera ook effectief in het zuiveren van de lucht en het verbeteren van de luchtvochtigheid, wat kan leiden tot een beter binnenklimaat.

Implementatie in de werkomgeving

Het integreren van planten in de werkomgeving vereist een strategische aanpak. Overweeg het volgende:

  • Locatie: Plaats planten op plekken waar ze het meest effectief zijn, zoals in de buurt van werkplekken, vergaderruimtes en ontspanningszones.
  • Onderhoud: Kies voor onderhoudsarme planten en stel een duidelijk onderhoudsschema op.
  • Betrokkenheid van medewerkers: Betrek medewerkers bij de keuze en verzorging van de planten om het gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid te vergroten.

De impact van natuur op ons welzijn

Het integreren van planten, zoals de Strelitzia en de Sansevieria, in de werkomgeving is een simpele, maar effectieve manier om werk-gerelateerde stress te verminderen en het algehele welzijn van medewerkers te verbeteren. Door te investeren in een groenere werkomgeving, investeer je niet alleen in de esthetiek, maar ook in de gezondheid en het geluk van je werknemers. Zo creëer je een win-winsituatie waar zowel het individu als de organisatie van profiteert.

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur