'Consumenten kopen onveilige producten bij webwinkels van buiten Europa'

27 MEI 2024 09:34 | Waarzitwatin
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Femke Affourtit

Aanleiding:
Europese klacht tegen webwinkel Temu: 'Manipulatief en oneerlijk'

De Chinese webwinkel Temu houdt zich niet aan de Europese wet. Dat zegt de Nederlandse Consumentenbond. Daarom hebben zeventien Europese consumentenbelangenorganisaties een klacht ingediend. Klanten weten onder andere niet of het product dat ze kopen wel veilig is. Consumenten moeten bij aankopen bij webwinkels goed opletten waar het product vandaan komt.

In Europa gelden strenge veiligheidseisen voor producten. Europese webwinkels moeten er zelf op letten dat de producten die zij verkopen aan deze eisen voldoen. Voor producten die bij webwinkels van buiten Europa zijn besteld, bestaat de kans dat ze niet voldoen aan de Europese wetgeving. Dit kan gevaarlijk zijn. Denk aan schadelijke stoffen in speelgoed of cosmetica. Consumenten verkleinen het risico op het kopen van onveilige producten wanneer zij bij Europese webwinkels kopen. 

In Europa moeten persoonlijke verzorgingsproducten (waaronder cosmetica) voldoen aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Dit houdt in dat producenten ervoor moeten zorgen dat de producten veilig zijn bij normaal gebruik. Zo zijn er regels voor wat er op een etiket moet staan, zoals alle ingrediënten en de houdbaarheid van het product. 

Bij het online aanschaffen van verzorgingsproducten moeten consumenten alert zijn op dropshipping. Hierbij wordt de bestelling bij een leverancier buiten Europa geplaatst. Deze leverancier stuurt het product dan direct naar de consument. Hierdoor kan het zijn dat het product niet voldoet aan de Europese eisen en minder veilig is. 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws