Europese Commissie wijst Utrecht aan als koploper Europese gezondheidsinnovatie

20 JUN 2024 08:42 | Provincie Utrecht

De Europese Commissie wijst metropoolregio Utrecht aan als Europese koploper op het gebied van gezondheidsinnovatie. Dit hebben Eurocommissarissen Ivanova (onderzoek en innovatie) en Ferreira (regionaal beleid) bekend gemaakt. Met de toekenning van de status van ‘Regional Innovation Valley’ krijgt Utrecht de doelstelling om samenwerking op het gebied van gezondheidsinnovatie in Europa te vergroten. Het initiatief is onderdeel van Europese plannen om de Europese concurrentiekracht ten opzichte van de V.S en China te vergroten. Vorig jaar werd Utrecht al uitgeroepen tot meest competitieve regio van Europa. Bekend als Utrecht Heart of Health, gooide ze juist op het gebied van gezondheid van mens en leefomgeving hoge ogen.

Sharon Dijksma, voorzitter Economic Board Utrecht: ‘De toekenning van Europese Commissie is een bevestiging van de sterke positie die de regio Utrecht heeft als ‘Heart of Health’. We zijn de thuishaven van innovatieve bedrijven en instellingen als zoals UMC Utrecht, Prinses Máxima Centrum, kankermedicatiebedrijf Genmab en duizenden andere innovatieve ondernemers en dat werpt zichtbaar zijn vruchten af. We zien deze toekenning als aanmoediging om onze regio internationaal nog steviger op de kaart te zetten.’

Eerste stap in Europees economisch aanvalsplan

De Europese Commissie wil dat de 232 Europese regio’s hun krachten bundelen om innovatie en onderzoek binnen de Europese Unie te versterken. Op die manier moet de hele Europese economie innovatiever en meer verbonden worden om de toenemende concurrentie van China en de VS het hoofd te beiden. De Europese Commissie heeft het verbeteren van de gezondheidzorg -naast voedselzekerheid, onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen en digitalisering- aangewezen als haar economische prioriteiten. Het aanstellen van koplopers in deze strategie -de Regional Innovation Valley’s- is daarin een eerste stap. André van Schie, gedeputeerde provincie Utrecht: “Dit stimuleert en motiveert ons om te blijven investeren in een goed ondernemersklimaat, gericht op maatschappelijke opgaven, kennis te delen en samen op te trekken met andere toonaangevende regio’s in Europa om ons in te zetten voor gezonde mensen in een gezonde leefomgeving.”

Gezonde mens en gezonde leefomgeving

De Metropoolregio Utrecht timmert aan de weg in haar doelstelling bij te dragen aan een gezondere wereld. Organisaties zoals Ballast Nedam en de Universiteit Utrecht werken samen aan een pilot van de World Health Organization om van de Utrechtse stadswijk Cartesius een plek te maken waar mensen langer gezond en gelukkig leven. Als thuishaven van ‘urban engineers’ zoals Royal Haskoning DHV en Arcadis is het geen wonder dat Amersfoort dit jaar werd verkozen tot Europese stad van het jaar. En ook baanbrekende zorginnovaties komen uit de regio. Zo heeft het bedrijf Genmab de afgelopen jaren zeven goedgekeurde kankergeneesmiddelen ontwikkeld: een ongekend hoog aantal voor een Europees biotechbedrijf. En het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie heeft een onderzoek geleid dat ervoor gezorgd heeft dat de overlevingskans van baby’s met een agressieve vorm van leukemie gestegen is van 66% naar 93%. Arjan van den Born, directeur van de Regionale Ontwikkelmaatschappij (ROM) Utrecht Region: “Naast deze voorbeelden zijn er duizenden ondernemers die zich elke dag bezighouden met innovatie op gezondheid en het creëren van een gezonde leefomgeving. Als Regional Innovation Valley kunnen we de innovatie-samenwerking binnen en buiten de regio verder uitbouwen.”

Meer binnen de rubriek Zorg