Solera introduceert Solera Property Solution

31 JAN 2019 12:49 | Solera Nederland

Actuele informatie van een claim centraal beschikbaar voor alle betrokken partijen

Software- en databedrijf Solera Nederland introduceert SPS (Solera Property Solution) voor haar klanten in de Benelux. Solera is wereldwijd bekend van het digitaliseren van schadeprocessen in de automotive-branche (Audatex en Informex) en gaat nu de processen rondom ‘brand/varia’ (alles wat in het woonhuis staat en het huis zelf, bijvoorbeeld inboedel- en opstalverzekering) verder digitaliseren en optimaliseren.

Quintin Nouwen, Director Business Development bij Solera en nauw betrokken bij deze ontwikkeling en introductie: “Het doel van het nieuwe platform is dat alle betrokken partijen die er zijn als er een claim is – de adviseur, consument, verzekeraar, hersteller, eventueel een expert – op één centraal punt met elkaar kunnen communiceren en afstemmen over de claim, zodat ze optimaal kunnen samenwerken. En ze dus altijd up-to-date zijn met de laatste handelingen binnen de claim.”

Nouwen vervolgt: “Solera positioneert zich als een software- en databedrijf. Daarbij richten wij ons niet op volledige uitbesteding van schadeprocessen, maar juist op het ondersteunen van verzekeraars die zelf grip en controle willen behouden op hun proces én transparant willen zijn naar hun klanten en samenwerkingspartners. Met dit platform zit de opdrachtgever (verzekeraar/volmacht) aan het stuur, maar kunnen alle betrokken partijen te allen tijde op de hoogte blijven van de actuele stand van zaken rondom een claim. Dit voorkomt miscommunicatie en scheelt voor de opdrachtgever veel tijd in het informeren van alle partijen. Iedere partij wil af van dubbele invoer of onnodige contactmomenten.”

Solera is al langer bezig met de ondersteuning van haar klanten in de schadewereld rondom het huis, maar het heeft vorig jaar een nieuwe boost gekregen: “Tien jaar geleden is er al een oplossing gebouwd voor de branche. Vorig jaar was er de mogelijkheid om deze oplossing te vernieuwen en dat hebben we dan ook meteen gedaan. Er was al langer tijd veel vraag naar bij onze klanten. We zijn begonnen met het vervangen van de applicaties. Die was met name gericht op workflow-ondersteuning aan herstellers en experts. Maar we willen ook graag de klant en een eventuele adviseur bij het proces betrekken, zodat ook zij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de claim. Er staan nog veel meer ontwikkelingen op de planning, om het product nog veel verder uit te bouwen en onze klanten optimaal te ondersteunen in de digitale afhandeling van claims.”

De basis staat nu. Het platform connecteert met de systemen van de schadeherstelbedrijven en er zijn koppelingen met expertisebureaus. Claims worden meer een meer STP (Straight Through Processing) afgewikkeld, door de nieuwe calculatie-methoden. Nouwen legt uit: “Als je een schade hebt aan je huis, komt er een hersteller - vaak een aannemer - om de schade op te nemen. Die maakt dan een calculatie. Dat doet de aannemer vanuit zijn eigen calculatiepakket. Hierin neemt hij op hoeveel materiaal en uren het herstel nodig heeft. Daar rolt dan vervolgens een bedrag uit. Een hersteller gaat vervolgens deze detailcalculatie niet nogmaals invoeren in de systemen van de opdrachtgever. In de praktijk wordt dit vaak als kladje aangeleverd bij de opdrachtgever: ‘Het kost €13.000, bestaande uit deze en deze posten en die en die werkzaamheden.’ Terwijl zo’n calculatiepakket heel veel extra detailinformatie bevat. Deze informatie is voor een opdrachtgever juist belangrijk om op te beoordelen. Wat wij in ons systeem hebben gedaan is dat de hersteller de calculatie geautomatiseerd kan aanleveren op het platform.

Wanneer er steeds meer schadecalculaties over het platform worden afgewikkeld, kun je als opdrachtgever Artificial Intelligence (AI) inzetten, om schades vervolgens geautomatiseerd te behandelen. Solera kan voor haar klanten het proces robotiseren en aan de andere kant AI-modellen inzetten om beslissingen te nemen in plaats van dat er handmatige acties moeten plaatsvinden. Dit gebeurt inmiddels voor de eerste partijen.

Dit platform is voor alle betrokken partijen een winst. Zo ook voor de adviseur, vertelt Nouwen: “Bij veel schades in Nederland is de financieel adviseur betrokken. De adviseur heeft zijn eigen systeem waarin hij zijn klantgegevens en daarbij horende schadeclaims bijhoudt. Die wil natuurlijk niet, na het indienen van een schadeclaim bij de verzekeraar, alle informatie nog een keer in zijn eigen systeem moeten invoeren. Wij gaan er ook voor zorgen dat dat straks niet meer nodig is. Met onze technologie laten we al die detailinformatie ook in het systeem van de adviseur landen. Dat gebeurt nu al met de gegevens van de klant na het afsluiten van een polis. Die gegevens komen al automatisch in het systeem van de adviseur. Maar dat kunnen we straks dus ook met alle gegevens van de claim.”

Waarom zou een verzekeraar/volmacht gebruik willen maken van het nieuwe platform? Daar is Nouwen heel duidelijk in: “Het verlaagt de schadelast, het vergroot de klanttevredenheid en het verbetert de relatie en samenwerking met je samenwerkingspartners, omdat zij ook efficiënter en beter kunnen werken.”

“We hebben bij de eerste klanten naar tevredenheid het nieuwe platform al geïmplementeerd, laat Nouwen tot slot weten.

Meer binnen de rubriek Automatische identificatiesystemen