Het initiatief van Rondeel om legkuikens in de stal uit het ei te laten komen, is een succes. Dit zogeheten on-farm hatching is de volgende innovatieve stap in de legpluimveesector. Het zorgt voor meer dierenwelzijn en gezondere kuikens.
Vijf weken geleden zijn de eerste legkuikens in de stal uit het ei gekomen op de Rondeel-opfokboerderij van de familie Van Maanen in Barneveld, sinds 2008 opfokspecialist voor biologische leghennen. Het uitkomen in de stal draagt bij vleeskippen bij aan minder sterfte van kuikens, betere ontwikkeling van organen, vitaliteit, robuustere en gezondere kippen. Dat is gebleken uit verschillende studies en onderzoeken met vleeskuikens, o.a. het bekende X-Treck-systeem van Vencomatic. Rondeel verwacht dit effect ook in de legpluimvee.
Duurzaamheid in hele keten
Rondeel is het innovatieve, ronde stalconcept voor pluimvee dat zich 12,5 jaar na oprichting heeft bewezen als de stal waarin de kip centraal staat. Duurzaamheid rondom Rondeel stopt niet bij de stal, maar is zichtbaar door de gehele keten tot aan de ronde biologisch afbreekbare doosjes in de supermarkt. Het kuikentje uit het broedei laten komen in de pluimveestal is hierin de volgende stap.
Tot nu toe kon dit nog niet worden toegepast vanwege het scheiden van hanen en hennen, omdat immers alleen leghennen eieren produceren. Op 19 januari in 2021 paste Rondeel al voor het eerst ‘in het ei’ geslachtsbepaling toe. Ontwikkelingen blijven hierin gaande en momenteel worden al diverse technieken voor geslachtsbepaling toegepast. De benodigde vaccinaties kunnen eveneens in het ei plaatsvinden.
Voordelen
Momenteel komen bij ruim 95% van de eieren alleen leghennen uit het ei. Daardoor kan Rondeel de volgende stap realiseren: de broedeieren bij een vast opfokbedrijf in de stal laten uitkomen en de kuikens daarna inzetten op het Rondeel. Zo krijgen alle kuikens de ruimte om op hun individuele natuurlijke moment uit het ei te komen. Rondeel is gestart met de eerste 7200 kippen en kan het initiatief nu doorzetten voor de volgende rondes.
Voordelen van deze innovatie zijn:
- verdere verkorting van de Rondeel keten;
- hoger niveau dierwelzijn (ei behandeling in plaats van handelingen met eendagskuikens);
- gezondere omgeving met meer hygiënische omstandigheden voor de net geboren kuikens;
- directe vrije toegang tot voeding en water;
- geen kuikentransporten meer nodig;
- natuurlijke inpassing van alle geboren kuikens in de Rondeel.
Doel van deze aanpak is om innovatiestappen te maken naar een gezonde, diergerichte en integraal duurzame pluimveehouderij. Initiatiefnemer Rondeel werkt hiervoor samen met Ter Heerdt (leverancier van Lohmann kuikens en jonge hennen) en Vencomatic en wordt gesteund door handelspartners (o.a. Albert Heijn).
Dit is een origineel bericht van Rondeel B.V.
Ga naar alle berichten van deze organisatie.