Van Marwijk Hijskranen maakt nieuwe start

28 AUG 2023 10:49 | Van Marwijk

ZOETERWOUDE, 24 juli 2023 - Kraanverhuurder Van Marwijk uit Zoeterwoude heeft een nieuwe start gemaakt. Na het faillissement van Van Marwijk Kraanverhuur in mei dit jaar, is het 82 jaar oude familiebedrijf onder de naam Van Marwijk Hijskranen met dezelfde vloot kranen en een groot deel van het personeel weer aan de slag gegaan in de woningbouw en de windmolensector.

Van Marwijk beschikt over tien telekranen, qua capaciteit variërend van 50 tot 1200 ton, en tien rupskranen, die 80 tot 160 ton gewicht kunnen hijsen. Die worden onder meer ingehuurd door grote projectontwikkelaars en aannemers als Heijmans en Dura Vermeer. Met zijn telekranen bouwt het bedrijf bijvoorbeeld de torenkranen op bij nieuwe woningbouwprojecten. Met zijn rupskranen kan het ook op onverhard terrein uit de voeten. De 1200 ton telekranen worden verder in heel Europa ingezet bij de bouw van windturbines.

Die vloot en alle gebouwen bleven buiten het faillissement, omdat ze in handen zijn van een andere bv binnen de Van Marwijk Groep. Wel lag het bedrijf in mei 3,5 week stil, waardoor klanten wegliepen. ,,Die klanten zien we nu gaandeweg terugkeren. Ook collega-kraanverhuurbedrijven bellen ons weer als ze capaciteit tekortkomen", vertelt commercieel manager Henk van Dienst. ,,Daarom willen we nu de hele bouwwereld laten weten dat we een nieuwe start hebben gemaakt en weer toekomstbestendig zijn."

Van de 28 werknemers die bij het faillissement werden ontslagen zijn er alweer 15 aangenomen. Zij hebben de ervaring en de expertise die Van Marwijk in het verleden succesvol maakte. Oud-bestuurder Mart van Marwijk heeft zelf het roer weer in handen genomen bij het bedrijf. ,,We hebben een nieuwe naam, maar zijn nog steeds het vertrouwde bedrijf, met ervaren en deskundige medewerkers. We zijn er weer helemaal klaar voor en kunnen aan alle vragen van klanten voldoen", zegt hij.

Zijn vader startte Van Marwijk in 1941. Toen was het een taxibedrijf. Daar kwam later een garage bij. Die garage ging bergingswerk doen en kocht daarvoor een takelwagen. Om ook gestrande vrachtwagens te kunnen bergen, schaft e Van Marwijk een grotere kraan aan. ,,Vanaf dat moment hingen de aannemers aan de lijn", vertelt hij. ,,Later zijn we gestopt met de andere bedrijven en hebben we alle energie in de kraanverhuur gestopt."

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen