'Financieringsmarkt mkb belangrijk thema voor nieuwe minister Dirk Beljaarts'

20 JUN 2024 10:33 | Stichting MKB Financiering
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ronald Kleverlaan

Aanleiding:
Horeca-voorman Dirk Beljaarts richt zich voor de PVV op de economie

Dirk Beljaarts is de beoogde nieuwe minister van Economische Zaken. De voormalig directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is door de PVV naar voren geschoven. Voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) is dit een positieve ontwikkeling. Als oud-horecaondernemer begrijpt Beljaarts de uitdagingen waar kleine bedrijven mee kampen.

Een belangrijk aandachtspunt voor de nieuwe minister in de komende periode is de financieringsmarkt van het mkb. Kwesties als coronaschulden en de energietransitie onderstrepen dat. 

Financieren gebeurt steeds vaker bij een andere geldverstrekker dan een bank. Uit onderzoek van MKB Financiering blijkt dat in 2023 tot 5,1 miljard euro aan financieringen is verstrekt, tegenover 4 miljard euro in 2022. Een concreet voorbeeld uit het onderzoek is de groei van asset based financieringen. Dit type financiering, gekoppeld aan specifieke producten zoals elektrische bestelbusjes of duurzame ovens, groeit snel.

Veel ondernemers worstelen nog steeds met de nasleep van de coronacrisis en hebben moeite schulden af te lossen. Daarnaast is de overstap naar duurzame bedrijfsvoering een grote uitdaging. Veel ondernemers moeten stappen zetten, of het nu gaat om het verduurzamen van hun pand of de aanschaf van elektrische voertuigen.

Deze thema’s laten het belang zien van zowel banken als non-bancaire financiers om kleine bedrijven te blijven ondersteunen. Dirk Beljaarts weet wat er nodig is en kan de publieke en private belangen goed koppelen. De focus op financiering en ondersteuning vanuit de overheid is essentieel om kleine bedrijven te helpen groeien.

Meer binnen de rubriek Economie en geld