Overzicht sculpturen Joan Miró te zien in museum Beelden aan Zee

19 SEP 2024 11:52 | Museum Beelden aan Zee

19 september - Van vrijdag 20 september 2024 t/m 2 maart 2025 is de tentoonstelling Joan Miró – Sculptures te zien in museum Beelden aan Zee. De tentoonstelling belicht 55 sculpturen van Joan Miró uit zes gerenommeerde museale en particuliere collecties, waaronder de Fondation Maeght in Saint-Paul-de-Vence en de Fundació Joan Miró in Barcelona. Een van de hoogtepunten is het drie meter hoge Couple d’amoureux aux jeux de fleurs d’amandier, het model voor het beeld dat in 1977 voor La Défense in Parijs werd geplaatst. Het werk is slechts één keer eerder buiten de Fundació Joan Miró tentoongesteld. www.beeldenaanzee.nl

Credit: Miró’s Couple d’amoureux aux jeux de fleurs d’amandier / Lovers playing with almond blossom (1975) in museum Beelden aan Zee. Fundació Joan Miró, Barcelona. © Successió Miró c/o Pictoright Amsterdam 2024. Foto: Studio Gerrit Schreurs.

Joan Miró (1893 – 1983) was een van de meest belangrijke kunstenaars van zijn generatie. Hoewel zijn kleurrijke, surrealistische schilderijen wereldwijd succes hadden, bleef zijn beeldhouwwerk lange tijd onderbelicht. Miró zei hierover op 81-jarige leeftijd tegen zijn collega Alexander Calder: ‘Ik ben een gevestigde schilder, maar een jonge beeldhouwer.’ De overzichtstentoonstelling in museum Beelden aan Zee belicht hoe Miró’s unieke vormentaal een essentieel onderdeel vormt van zijn artistieke ontwikkeling. De 55 tentoongestelde werken zijn afkomstig uit toonaangevende museale en particuliere collecties, waaronder de Fundació Joan Miró in Barcelona en de Fondation Maeght in Saint-Paul-de-Vence. Ze verbeelden zijn voortdurende zoektocht naar nieuwe ideeën, materialen en technieken.

Miró’s liefde voor beeldhouwen kreeg een enorme impuls in zijn ateliers aan zee, in Mont-roig del Camp en op Mallorca. De natuur en in het bijzonder het strand gaven hem volop inspiratie. De (natuurlijke) objecten die hij tijdens zijn wandelingen vond verwerkte hij, samen met alledaagse objecten, in sculpturen en assemblages. Deze composities ogen spontaan en intuïtief maar zijn het resultaat van een weloverwogen proces. Zo maakte Miró voor bronzen beelden maquettes in gips, waaraan hij kon blijven modelleren tot hij ze goed genoeg vond om deze te gieten. Beelden aan Zee heeft een wereldwijde primeur door twee van deze studies te tonen, waarvan één voor het eerst in een museum.

Door zijn nieuwsgierigheid bleef Miró zich gedurende zijn decennialange carrière vernieuwen. Zijn meest ambitieuze werken ontstonden in de jaren zestig en zeventig. Dankzij de sterke reputatie die hij in de voorafgaande decennia had opgebouwd, kreeg hij geregeld opdrachten voor monumentale sculpturen in wereldsteden. In de tentoonstelling zijn verschillende schaalmodellen en voorstudies te zien. Een van de hoogtepunten is het drie meter hoge Couple d'amoureux aux jeux de fleurs d’amandier, een model uit 1975 voor het beeld dat twee jaar later voor La Défense in Parijs werd geplaatst. Het model is slechts één keer eerder buiten de Fundació Joan Miró tentoongesteld.

Joan Miró – Sculptures, georganiseerd in samenwerking met de Fundació Joan Miró in Barcelona, is te zien van 20 september 2024 t/m 2 maart 2025. Een rijk geïllustreerde catalogus belicht onder meer de werkwijze van de kunstenaar en de symboliek van zijn beeldhouwkunst. Informatie: https://www.beeldenaanzee.nl/.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur