De Stichting Praemium Erasmianum is verheugd dat Geertjan de Vugt per 1 april de nieuwe directeur van de organisatie wordt. Hij is de opvolger van Shanti van Dam die gedurende tien jaar deze rol heeft vervuld.
Geertjan de Vugt is gedurende zijn carrière steeds actief geweest op het snijvlak van kunst, wetenschap en beleid. Hij was acht jaar Coördinator Wetenschap & Kunst bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), waar hij nauw betrokken was bij de oprichting en vormgeving van de Akademie van Kunsten. Daarnaast was hij lid van de Raad van Advies van het Nederlands Letterenfonds.
De Vugt promoveerde cum laude in de vergelijkende literatuurwetenschap aan de Universiteit van Tilburg (2015) op een proefschrift over politiek dandyisme. Als literatuurwetenschapper is hij verbonden geweest aan de University of Wisconsin-Madison, Princeton University en het Internationales Forschungszentrum Kulturwissenschaften in Wenen.
In 2018 verscheen van zijn hand Political Dandyism in Literature and Art (Palgrave) en in publiceerde hij 2022 Fonkelrozen, over vingerafdrukken (Van Oorschot). Zijn essays en beschouwingen verschijnen regelmatig in verschillende Europese media, waaronder de Volkskrant en de Süddeutsche Zeitung. Naast zijn functie bij Stichting Praemium Erasmianum werkt de Vugt aan de biografie van de dichter Hans Faverey.
Het internationale profiel van De Vugt in de domeinen kunst en wetenschap en zijn affiniteit met het gedachtegoed van Erasmus sluiten naadloos aan bij de doelen van de Stichting die – onder regentschap van Zijne Majesteit de Koning - jaarlijks onder andere de Erasmusprijs uitreikt aan mensen die zich uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt in de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen of de kunsten. Het bestuur was dan ook zeer enthousiast over zijn kandidatuur voor de directeurspositie en kijkt er zeer naar uit de komende jaren met hem samen te werken.
Geertjan de Vugt: ‘Het is voor mij een eer bij te mogen dragen aan de Praemium Erasmianum, een indrukwekkend naoorlogs instituut dat d.m.v. de dissertatieprijzen jonge wetenschappers een duwtje in rug kan geven en met de Erasmusprijs kunstenaars en denkers eert die de wereld een beetje mooier, humaner, vreedzamer en vooral eigenzinniger maken. In het huidige tijdsgewricht zijn deze mensen belangrijker dan ooit.’
Dit is een origineel bericht van Stichting Praemium Erasmianum