'Oordoppen met muziekfilter zijn ook bij een grens van 100 decibel noodzaak'

27 JUN 2023 07:00 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Saskia Kloet, programmamanager Gehoorschadepreventie, VeiligheidNL

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Rammstein mag van Groningen meer geluid maken dan toegestaan | Muziek | NU.nl

Op 6 en 7 juli speelt Rammstein in het Stadspark in Groningen. Om te voorkomen dat de band uitwijkt naar een andere locatie, heeft het Gronings college een eenmalige ontheffing gegeven voor het verhogen van het geluidsniveau van 100 naar 103 decibel.

Het verhogen van de geluidsnorm kan voor bezoekers een aanleiding zijn om nu dan toch oordoppen mee te nemen naar de locatie. Die oordoppen hadden echter al klaar moeten liggen. Want ook bij een maximaal geluidsniveau van 100 decibel is het belangrijk om je oren te beschermen.

Want niet alleen de band produceert geluid, het in grote getalen aanwezige publiek zal ook niet muisstil zijn. Op sommige momenten zal het geluidsniveau dus echt hoger zijn dan het maximaal toegestane.

Schuimdoppen worden afgeraden, omdat deze vaak niet goed passen of ingedaan worden, waardoor er nog steeds veel geluid in je oren binnen komt. Om als bezoeker je gehoor te beschermen koop je vooraf oordoppen (met muziekfilter), en neem ze mee naar de locatie. Oordoppen kun je het beste indoen voor je het terrein opgaat en gedurende de hele avond dragen.

Meer binnen de rubriek Entertainment