Amsterdam, 14 november 2024 - De Tibetaanse organisaties in Nederland hebben hun zorgen geuit over een gepland bezoek van Chinese functionarissen aan de Tweede Kamer op 19 november 2024. De Chinese delegatie vertegenwoordigt de Vaste Commissie voor Infrastructuur en Waterbeheer van het Chinese Volkscongres en zal naar verwachting hun Nederlandse collega’s van de Commissie Infrastructuur en Waterstaat ontmoeten.
“Tibetaanse Nederlanders en hun Nederlandse supporters zijn diep verontrust dat slechts enkele maanden na het meedogenloze hardhandige optreden tegen vreedzaam protest tegen een damproject in Oost-Tibet — waarbij duizenden Tibetaanse dorpsbewoners werden gearresteerd en gedwongen verplaatst — Chinese functionarissen die direct betrokken zijn bij het beleid dat tot deze verschrikkelijke gebeurtenissen heeft geleid, in Den Haag worden verwelkomd,” zei Wangpo Tethong namens de Tibetanen en hun vrienden in Nederland.
Hoewel de Tibetaanse groepen het belang van dialoog met het parlement erkennen, dringen ze er bij de Nederlandse wetgevers op aan om de aanhoudende crisis in Tibet openlijk aan te kaarten met hun Chinese ambtgenoten, waarbij de impact van China’s grootschalige damprojecten moet worden benadrukt.
In een brief aan de Commissie van de Tweede Kamer uiten de organisaties hun hoop dat Nederland niet als façade zal fungeren voor de controversiële waterprojecten van de Volksrepubliek China, die hebben geleid tot de vernietiging van cultureel erfgoed en ernstige milieuverontreiniging op het Tibetaanse Plateau. Deze projecten bedreigen zowel de Tibetaanse levenswijze als de stabiliteit van watervoorzieningen in heel Azië. Bovendien wordt benadrukt dat de acties van China de regionale veiligheid bedreigen door vitale watervoorraden in Azië te verstoren, wat de levensonderhoud en waterbeschikbaarheid van ongeveer 3,5 miljard mensen in verschillende landen beïnvloedt.
De organisaties herinneren eraan dat elke samenwerking met China gepaard moet gaan met een sterke inzet voor mensenrechten en de internationale rechtsbeginselen. Nederlandse wetgevers moeten daarom een principiële positie innemen tegen de exploitatie en mensenrechtenschendingen die onder het mom van 'groene' ontwikkelingsprojecten plaatsvinden.
Dit persbericht en de gezamenlijke brief aan de Commissie Infrastructuur en Waterstaat en de hoogwaardige leden van de Commissie IenW, zijn ondertekend door:
Tibet Support Groep Nederland
Students for a Free Tibet Nederland
Tibetaanse Gemeenschap Nederland
International Campaign for Tibet Europe
Dit is een origineel bericht van International Campaign for Tibet
Ga naar alle berichten van deze organisatie.