Het aantal overstappers stijgt nu de variabele energietarieven omhoog gaan en het einde van het prijsplafond in zicht is. Per 2024 stopt de steunmaatregel en worden huishoudens die een variabel energiecontract hebben dat boven het prijsplafond is niet langer beschermd door de overheid. Steeds meer huishoudens kiezen eieren voor hun geld en stappen over van een variabel naar een vast contract. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond juicht deze ontwikkeling toe: “Een overstap kan op jaarbasis een besparing van bijna 700 euro opleveren.”
Onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wijst uit dat steeds meer consumenten kiezen voor de zekerheid van een energiecontract met vaste tarieven. Dat blijkt uit de Energiemonitor van ACM waarin het overstapgedrag van Nederlanders wordt bijgehouden. De toezichthouder adviseert ook om over te stappen en aan die boodschap wordt gehoor gegeven.
Wolfert is blij met de oproep om over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven: “Het advies van de ACM komt geen moment te laat. De verschillen tussen een variabel en vast energiecontract lopen nu al op tot bijna 700 euro per jaar. Door nu over te stappen naar een vast energiecontract profiteren consumenten van lage tarieven en welkomstkortingen. Huishoudens die variabel blijven, zijn een dief van hun eigen portemonnee en lopen allerlei interessante welkomstbonussen mis. Daarnaast hebben zij de zekerheid dat de energierekening niet ineens de lucht inschiet wanneer de verwarming vaker aan moet.”
Onderzoek benadrukt forse verschillen variabel en vast
Eneco en Vattenfall trappen het nieuwe jaar af met variabele tarieven die boven het prijsplafond uitkomen en de verwachting is dat het niet bij deze twee energieleveranciers blijft. Een overstap van een variabel naar een vast contract levert een forse besparing op, blijkt uit onderzoek van de Vastelastenbond.
De consumentenorganisatie onderzocht de variabele tarieven van Essent, Vattenfall en Eneco en vergeleek deze met het goedkoopste jaarcontract dat op de markt te vinden is. Innova is op het moment van schrijven het meest voordelig. Bij een gemiddeld verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 kuub gas lopen de verschillen tussen de variabele tarieven en het jaarcontract op tot ruim 675 euro. Essent is de duurste aanbieder en is 675 duurder dan het actiecontract met vaste tarieven. Vattenfall is 607 euro duurder, terwijl klanten van Eneco met een variabel contract 668 euro meer betalen dan bezitters van een actiecontract.
Overstap beschermt minima tegen fors oplopende kosten
Mensen met lage inkomens krijgen een lastig 2024 voor de kiezen, maar zij kunnen de hoge kosten opvangen door over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven. “Huishoudens met een kleine beurs zijn gebaat bij zekerheid, omdat zij elk dubbeltje moeten omdraaien. Een vast energiecontract voorkomt verrassingen en is nu goedkoper dan een variabel energiecontract. Een overstap naar een vast energiecontract geeft zekerheid. Niet voor niets deelt toezichthouder ACM deze mening", stelt Wolfert.
Wanneer mensen nu niet in actie komen en variabel blijven, kunnen zij dieper in de energiearmoede belanden. "Dat is een scenario dat absoluut niet wenselijk is. Een overstap naar een energiecontract met vaste tarieven is bittere noodzaak", besluit de directeur.
Over de Vastelastenbond
De Vastelastenbond helpt consumenten sinds 2004 om hun vaste lasten te verlagen. Zo beheren ervaren adviseurs van het bedrijf uit Eindhoven de energiezaken voor duizenden klanten. Omdat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk. Door de klanten jaarlijks automatisch over te laten stappen naar het beste aanbod in de markt wordt er financieel voordeel behaald. Ook voert de Vastelastenbond jaarlijks onderzoek uit naar de solvabiliteit van energiebedrijven.
www.vastelastenbond.nl
Dit is een origineel bericht van Vastelastenbond
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
22 DEC 2024
21 DEC 2024
20 DEC 2024