Dit is een expertquote van Jan Buining, oprichter TastyBasics
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Kwart van alle jongvolwassenen heeft overgewicht
Een kwart van de kinderen en adolescenten kampt met overgewicht, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Maar wat het meest opvalt, is niet te vinden in de data. Publieke verontwaardiging lijkt namelijk te ontbreken. En de rol van voeding, met name het aanbod ervan, blijft grotendeels onderbelicht in de reacties.
Politiek is er niet eens de wil om een suikertaks op frisdranken in te voeren, terwijl we alle ‘ultra processed food’ moeten verminderen. Suiker is slechts het topje van de ijsberg van bewerkte grondstoffen die geen voedingswaarde hebben en louter dik maken. Ze veroorzaken overtollig vet en gewicht, ontregelen de biochemie van het lichaam en vormen meer dan de helft van de dagelijkse calorieën.
Met het wegstrepen van de BTW op fruit en groente en het invoeren van de suikertaks had de overheid een kans om bij te dragen aan een betaalbaar gezonder aanbod. Effectiviteit zou nog veel groter zijn als supermarkten stoppen met extra verdienen aan gezonde varianten van ultra processed producten. Supermarkten kunnen juist een forse bijdrage aan de oplossing van overgewicht leveren door hun winst te halen op ongezonde producten. Extra marge op gezonde producten werkt de oplossing van overgewicht juist tegen.
De voedselbranche als geheel zou zich kunnen richten op aantrekkelijke producten die geen schade toebrengen aan gezondheid en welbevinden op langere termijn. Brancheverenigingen als CBL en FNLI kunnen daarin een stimulerende rol spelen.
Het is al jaren bekend dat kinderen die te zwaar zijn, tweemaal zoveel risico op overgewicht op latere leeftijd hebben. Jong overgewicht is op lange termijn ook verbonden aan een reeks chronische ziekten. Toch ontbreekt het momentum om er echt iets aan te doen.
Dit is een origineel bericht van TastyBasics
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
07 JAN 2025
31 DEC 2024