Minder dan een derde van de Nederlanders rijdt op winterbanden

05 MRT 2024 08:40 | Autoverzekering.nl

Amsterdam, 5 maart 2024 – Uit recent onderzoek van Autoverzekering.nl onder Nederlandse automobilisten, blijkt dat slechts 29% van de Nederlanders in de winter op winterbanden rijdt. 25% geeft de voorkeur aan zomerbanden tijdens het koudste seizoen. Daarnaast kiest 46% voor all-weather banden.

Grote regionale verschillen

Opmerkelijk is het grote verschil in het gebruik van winterbanden tussen de grote steden en de rest van het land. In de drie grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) rijdt slechts 8,5% op winterbanden, terwijl in Oost-Nederland (Overijssel, Gelderland, Flevoland) en het Zuiden (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) dit percentage oploopt tot 25,4%.

Winterbanden bij jongeren

Het onderzoek toont ook een duidelijk verschil in gebruik van winterbanden tussen leeftijdsgroepen. Zo blijkt dat slechts 21,8% van de jongeren tussen de 18-34 jaar die een auto bezitten, op winterbanden rijdt in de winter. Dit tegenover 39% van de automobilisten boven de 34 jaar.

Veiligheid voorop met winterbanden

Jerry Poel, autoverzekeringen expert bij Autoverzekering.nl, benadrukt het belang van het kiezen voor de juiste banden in winterse omstandigheden: “Het is behoorlijk opvallend om te zien dat er toch nog een behoorlijke grote groep Nederlanders is die in de winter op zomerbanden rijdt. We weten vanuit onderzoek dat het veiliger is om op winterbanden te rijden in de winter. De remweg wordt onder de 8 graden namelijk een stuk korter met winterbanden ten opzichte van zomerbanden. All-weather banden zijn een goede tweede optie, goed om te zien dat daar ook een redelijk grote groep Nederlanders op rijdt.”

Bewustzijn rondom gebruik winterbanden

Dit onderzoek werpt licht op het belang van bewustzijn rondom het gebruik van winterbanden in Nederland. De veiligheid van de weggebruikers tijdens de wintermaanden kan significant verbeterd worden door de juiste keuze van banden. Autoverzekering.nl roept automobilisten op om bewuste keuzes te maken met betrekking tot hun banden, vooral tijdens de wintermaanden, om zo de veiligheid op de wegen te verhogen.

Meer binnen de rubriek Auto’s en motoren