Het Nederlands Auschwitz Comité maakt zich grote zorgen over de positie van Joden

13 NOV 2023 16:28 | Nederlands Auschwitz Comité

Het Nederlands Auschwitz Comité maakt zich grote zorgen over de positie van Joden in Nederland. De ontwikkelingen in Israël zijn aanleiding oude ressentimenten jegens dit deel van de Nederlandse bevolking snel nieuw leven in te blazen. Joden voelen zich in Nederland in toenemende mate onveilig. Dit gevoel wordt gevoed door uitspraken in de pers, op tv en sociale media. Vaak wordt daarin de suggestie gewekt dat ‘Joden dit aan zichzelf hebben te danken’.

Een onlangs in De Volkskrant geplaatste cartoon leidde tot verbijstering en woede binnen en buiten de Joodse gemeenschap. Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, reageert: “Joden hebben het er niet zelf naar gemaakt dat ze vervolgd worden, al eeuwen lang. Joden hebben het er niet zelf naar gemaakt dat scholen bewaakt moeten worden en zelfs nu de deuren sluiten. Joden hebben het er zelf niet naar gemaakt dat mezoezas van de deuren worden gehaald. Joden hebben het er zelf niet naar gemaakt dat de Universiteit van Amsterdam de Jacob Israël de Haan Lezing dit jaar niet laat doorgaan. Joden hebben het er zelf niet naar gemaakt dat dit jaar Kristallnachtherdenkingen zijn afgelast. Joden hebben het er zelf niet naar gemaakt dat ze op sociale media en privé de meest erge verwensingen en bedreigingen toegestuurd krijgen. Joden hebben het er zelf niet naar gemaakt dat ze worden uitgescholden tijdens een diploma-uitreiking. Joden hébben het er zelf niet naar gemaakt. Het zijn de cartoons en de tussen-neus-en-lippen gedane uitlatingen, de tinnef op X, TikTok, Facebook, Instagram. Die voeden de onderbuik, de haat, die wakkeren het smeulende vuur aan. En ik schaam me ervoor dat dit in Nederland gebeurt. Op de Nederlandse televisie. In een Nederlandse krant. Op de Nederlandse straten en pleinen.”

Het Auschwitz Comité doet een klemmend beroep op redacties en programmamakers: “Het antisemitisme neemt snel toe, ook in Nederland. Laat dit niet te danken zijn aan uitingen in de media. ‘Nooit meer’ zeiden we. Maar zie wat er gebeurt.”

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws