Hilde Bakker
Aanleiding:
Politie ziet meer geweld vanwege familie-eer: 'Aandacht nodig bij inburgering'
Het aantal gemelde zaken van eergerelateerd geweld in Nederland blijft stijgen. In 2023 werden er bij het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld 619 zaken gemeld, terwijl dit er tien jaar geleden nog 460 waren. Met name het aantal meldingen waarbij mensen met een Syrische achtergrond betrokken zijn, is opvallend gestegen. Het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) deed onderzoek naar eergerelateerd geweld binnen de Syrische gemeenschap in Nederland, en komt met aanbevelingen voor een betere aanpak.
Risicofactoren
Uit het onderzoek blijkt dat diverse risicofactoren bijdragen aan het ontstaan van eergerelateerd geweld, waaronder de verslechterde positie van vrouwen in Syrië na het uitbreken van de burgeroorlog. Ook in Nederland ontstaan risico's, zoals wanneer vrouwen meer bewegingsvrijheid willen of een echtscheiding aanvragen, en mannen een verlies van status ervaren omdat zij niet langer de kostwinner zijn.
Specifieke kennis en aanpak
De aanpak van eergerelateerd geweld vraagt om specifieke kennis. Je moet de culturele context kennen en begrijpen, evenals de complexiteit, gevoeligheden en omgangsvormen, en deze respecteren, terwijl je duidelijk bent over de normen, de grenzen en de strafwetgeving bij dit geweld. In een vroeg stadium verbinding leggen, voorlichting geven en dialoog organiseren helpt daarbij. Het advies is om hier (getrainde) Syrische sleutelpersonen voor in te zetten.
Ook is het van belang dat omstanders zoals maatschappelijke begeleiders van vluchtelingen en statushouders, een buurtteam en leerkrachten, signalen van een (dreigend) eerconflict weten op te pikken. Daarom wordt geadviseerd dat professionals regelmatig training krijgen in het herkennen en bespreekbaar maken van eergeweld, huwelijksdwang en achterlating. Het is belangrijk dat deze professionals volgens de Meldcode (vermoedens) van eergerelateerd geweld werken. En in plaats van zelfstandig te handelen is het advies altijd een deskundige van Veilig Thuis, de politie of het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating raadplegen.
Dit is een origineel bericht van Movisie
Ga naar alle berichten van deze organisatie.