Schrijfwedstrijd Nieuws in de klas van start

24 AUG 2022 09:54 | Nieuws in de Klas

  • Prominente journalisten en nieuwstitels verlenen medewerking aan competitie over meningsvorming en schrijfvaardigheid.

  • Speciale wedstrijdpagina live.

  • Juryvoorzitter özcan Akyol: “Schrijven is leuk, belangrijk dat kinderen dat leren om zich zo goed mogelijk uit te drukken.”

     

Nieuws in de klas begint het schooljaar met een gloednieuw initiatief: de jaarlijkse ‘Nieuws in de klas Award’. In deze competitie, waaraan prominente journalisten en nieuwstitels hun medewerking verlenen, worden leerlingen uitgedaagd: wie schrijft de meest overtuigende, best onderbouwde of scherpste opinie over een actueel maatschappelijk onderwerp? Of het nu gaat over boerenprotesten, de oorlog in Oekraïne, gender-issues, pesten op school of bitcoins, alle meningen zijn welkom. De meest inspirerende brieven worden daadwerkelijk gepubliceerd in een landelijke nieuwstitel en een prominente jury kiest jaarlijks een winnaar.  Daarmee daagt ‘Nieuws in de klas Award’ jongeren rondom Prinsjesdag uit om een eigen visie op maatschappelijke ontwikkelingen te formuleren. 

Een vakjury bestaande uit özcan Akyol, Floor Bremer, Wouter de Winther en Hella Hueck beoordeelt de inzendingen. Juryvoorzitter özcan Akyol roept namens de jury leerlingen en leerkrachten op om mee te doen met de competitie: “Het is een groot misverstand dat schrijven niet leuk is. Het is belangrijk dat kinderen leren schrijven om zich zo goed uit te drukken. Ik reken op de leerkrachten van Nederland.” 

De competitie wordt ondersteund door een (interactief) lesprogramma, waarbij leerlingen leren hoe je effectief je argumenten kunt uitdrukken in een geschreven opinie. Schrijftips van de juryleden helpen daarbij. Ook leren leerlingen welk belang ingezonden brieven hebben in het democratisch besluitvormingsproces en hoe je mening door kan werken tot in het hart van de democratie. 

Bij deze competitie is nadrukkelijk de bedoeling dat de stem van jongeren ook daadwerkelijk gehoord wordt. Een groot aantal kranten heeft zich bereid verklaard de beste brieven te publiceren zoals het Algemeen Dagblad, BN de Stem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, Het Financieele Dagblad, De Gelderlander, De Gooi en Eemlander, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leeuwarder Courant, Leidsch Dagblad, De Limburger, Noordhollands Dagblad, Provinciale Zeeuwse Courant, De Stentor, De Telegraaf, Tubantia en de Volkskrant.

Op een speciale wedstrijdpagina is alle informatie over de deelname aan de competitie, de jury, de prijzen, het lesmateriaal en deelnemende nieuwstitels gebundeld. Deze is te vinden op www.nieuwsindeklas.nl/schrijfwedstrijd

Brieven kunnen tot 11 september worden ingezonden via de website.  

Meer binnen de rubriek Boeken