Resto VanHarte Alkmaar maakt kans op Appeltje van Oranje 2024

23 MEI 2024 11:19 | Stichting VanHarte | Resto VanHarte

Resto VanHarte Alkmaar maakt kans op een Appeltje van Oranje 2024. Dit is dé prestigieuze prijs van het Oranje Fonds voor uitzonderlijke sociale projecten. Dit jaar staat de prijs in het teken van ‘Eenzaamheid verminder je samen!’ De winnaar ontvangt een bronzen beeldje en 25.000 euro uit handen van koningin Maxima. Resto VanHarte brengt wekelijks buurtgenoten samen aan de eettafel in Alkmaar, waardoor er meer verbinding in de buurt ontstaat en eenzaamheid vermindert. Stemmen op Resto VanHarte voor een Appeltje van Oranje kan tot en met 31 mei via stem.oranjefonds.nl/restovanharte.

Anke (70): “Ik woon alleen, heb geen kinderen en woon in een woongemeenschap. Met mijn familie heb ik goed contact, maar die wonen allemaal buiten mijn stad. Om ook andere mensen te ontmoeten en gezellig samen te eten ga ik twee keer in de week naar Resto VanHarte. Bij Resto VanHarte vind ik gezelligheid en voel ik me welkom. Als ik niet naar Resto VanHarte zou gaan, zou ik me wellicht alleen voelen. Het is belangrijk om contact te hebben met andere mensen.

Iedereen is welkom bij Resto VanHarte

In Alkmaar brengt Resto VanHarte wekelijks buurtgenoten bij elkaar aan de eettafel, waar zij de kans krijgen om hun sociale netwerk uit te breiden. Bij Resto VanHarte leren buurtgenoten elkaar kennen en bloeien vriendschappen op. Het buurtrestaurant organiseert regelmatig thema-diners voor mensen die een groter risico lopen op eenzaamheid, zoals ouderen, mantelzorgers, vluchtelingen en mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast brengt Resto VanHarte onder de noemer KinderResto kinderen bij elkaar tijdens gezonde kooklessen. Voorkomen is immers beter is dan genezen.

Eenzaamheid verminder je samen

Eenzaamheid is een wijdverbreid probleem in Nederland: één op de zeven Nederlanders voelt zich eenzaam. Het Oranje Fonds heeft daarom dit jaar "Eenzaamheid verminder je samen" als thema gekozen voor de Appeltjes van Oranje. De prijs zet initiatieven die eenzaamheid bestrijden in de spotlight. Er zijn 50 kanshebbers op een Appeltje van Oranje. Resto VanHarte, met bijna 20 jaar ervaring in het bestrijden van eenzaamheid, is één van de kanshebbers.

Drie Appeltjes

Projecten zoals Resto VanHarte versterken de sociale netwerken van mensen die zich eenzaam voelen in Alkmaar. Dit is een bijzondere prestatie, maar slechts drie projecten ontvangen uiteindelijk een Appeltje van Oranje. Het aantal stemmen bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project met de meeste stemmen gaat sowieso door naar de laatste tien. Een jury kiest vervolgens de drie winnaars, die in oktober hun prijs ontvangen van Koningin Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds. De winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro.

Stemmen op Resto VanHarte

Stemmen op Resto VanHarte voor een Appeltje van Oranje kan tot en met 31 mei via stem.oranjefonds.nl/restovanharte.

Over Resto VanHarte

Resto VanHarte is dé ontmoetingsplek voor mensen die op zoek zijn naar verbinding. Eenzaamheid kan ons allemaal treffen, maar bij Resto VanHarte vinden buurtbewoners een warm welkom en een gezonde, verse driegangenmaaltijd voor maximaal acht euro. Bereid en geserveerd door vrijwilligers uit de buurt. Iedereen is welkom om gezellig aan te schuiven.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen