'Concreet plan rijke landen nodig na besluit COP28'

13 DEC 2023 10:04 | CARE Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Rosa van Driel

Aanleiding:
Uniek moment op klimaattop: einde komt in zicht voor gebruik olie, kolen en gas | Klimaat | NU.nl

Het COP28-besluit luidt eindelijk het begin van het einde van fossiele brandstoffen in. Nu is het tijd dat rijke landen met een historische verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis, zoals Nederland, maar ook de EU, in actie komen. Het is cruciaal dat zij het voortouw nemen en versneld afstappen van fossiele brandstoffen, waar ze decennialang van hebben geprofiteerd ten koste van de meest kwetsbare gemeenschappen wereldwijd.

COP28 biedt nog veel te weinig garantie op een rechtvaardige klimaataanpak voor landen in het mondiale zuiden, die minimaal hebben bijgedragen aan het probleem. Zij dragen nu een onevenredig zware last, terwijl hun capaciteit, met name in veel Afrikaanse landen, beperkt is. Het besluit voorziet niet in de broodnodige financiële steun voor klimaatadaptatie in deze kwetsbare landen, wat een kwestie van leven en dood is voor velen, vooral vrouwen en meisjes. Financiële beloften zijn jarenlang niet nagekomen, en de huidige steun is ontoereikend en nemen zelfs af. Het komende jaar moeten rijke landen met een concreet plan komen om hun beloften na te komen en de financiering op te schalen.

De lancering van het Loss and Damage fonds op dag één van COP28 was een cruciale stap voor klimaatrechtvaardigheid, maar het vormt slechts het begin. Het is nu de tijd om het vertrouwen tussen landen te versterken door geloofwaardige en rechtvaardige acties te ondernemen, met rijke landen zoals Nederland als voortrekkers.

Tijdens COP28 vertegenwoordigde van Driel in Dubai Nederlandse ngo’s bij de Nederlandse overheidsdelegatie. Als onderdeel van het CARE International klimaatteam, heeft zij de gesprekken en onderhandelingen over gender in klimaatactie, klimaatfinanciering en klimaatschade (Loss and Damage) gevolgd. Rosa is beschikbaar voor interviews. Contactgegevens: +31621400554 / vandriel@carenederland.org  / https://twitter.com/rosa_vandriel  Over CARE Nederland : Wij zijn CARE Nederland, onderdeel van CARE, een internationale ontwikkelingsorganisatie actief in meer dan 100 landen wereldwijd. Voortgekomen uit Amerikaanse voedselhulp aan Europa na de Tweede Wereldoorlog, zetten we ons sinds 1945 in voor hen die dat het hardst nodig hebben. CARE ondersteunt mensen op de moeilijkste plekken ter wereld bij het opbouwen van een beter bestaan. We bestrijden armoede door ongelijkheid tegen te gaan. Dit doen we door noodhulp te verlenen, te werken aan gelijke rechten voor vrouwen en door samen te werken met gemeenschappen aan hun weerbaarheid tegen de effecten van klimaatverandering, natuurgeweld en conflict door ze te ondersteunen bij het opbouwen van een duurzaam bestaan. Onze aanpak kenmerkt zich door maatwerk: in overleg met lokale partners en bewoners bepalen we wat nodig is en wat werkt. Want alleen samen bereiken we duurzame resultaten.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen