"Ook mkb ondernemers blijken rechtmijders"

10 SEP 2024 09:18 | BrandMR

Den Haag, 10 september 2024 - Veel kleine ondernemers weten, net als particuliere rechtzoekenden, hun weg niet te vinden naar de traditionele advocaat, terwijl ze steeds vaker te maken krijgen met complexe juridische conflicten. Dit bleek al uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) , waarin is vastgesteld dat 35% van de bedrijven met maximaal tien werknemers jaarlijks met juridische problemen kampt. Voor veel van deze ondernemers zijn de kosten en de complexiteit van gerechtelijke procedures een groot obstakel om juridische hulp te zoeken. Eigen onderzoek en vele gesprekken met ondernemers door advocatenkantoor BrandMR (Brandmeester) bevestigen dit beeld.

Kleine ondernemers ervaren drempels om advocaat in te schakelen

De onderzoeken onderstrepen dat ondernemers, net als particuliere rechtzoekenden, behoefte hebben aan betaalbare en toegankelijke juridische oplossingen. Zo blijkt dat slechts een kwart van de bedrijven makkelijk juridische hulp weet te vinden. Tegelijkertijd geven ondernemers aan dat de kosten van advocaten en lange doorlooptijden van juridische procedures belangrijke drempels vormen om actie te ondernemen, zelfs bij ernstige conflicten. Veel kleine ondernemers zijn notoire rechtmijders. Ze zien af van juridische stappen, niet omdat ze geen recht hebben, maar omdat de drempels te hoog zijn.

Behoefte aan voorspelbare kosten en toegankelijke hulp

Om aan deze groeiende behoefte tegemoet te komen, lanceert BrandMR een nieuwe juridische dienst speciaal voor kleine ondernemers. Net als bij het bestaande aanbod voor particulieren, werkt BrandMR met vaste voorspelbare prijzen. Dit zorgt dat ondernemers precies weten waar ze aan toe zijn, zonder angst voor onverwachte kosten. Dit maakt juridische bijstand door advocaten toegankelijk voor kleine bedrijven die te maken krijgen met uiteenlopende kwesties zoals incasso, contractbreuk, huurconflicten of arbeidsconflicten.

Geen uurtje-factuurtje maar voorspelbare vaste prijzen

“Bij BrandMR strijden we voor een gelijke toegang tot juridische hulp voor iedereen, ook voor kleine ondernemers. Door met vaste tarieven te werken, een voorspelbaar proces te hanteren gecombineerd met de persoonlijke en vakbekwame hulp door onze advocaten zorgen we ervoor dat zij geen drempel voelen om hun rechten te verdedigen,” zegt Peter Hoitinga, directeur van BrandMR. In het consumentenrecht is het al goed vastgelegd dat een advocaat transparant moet zijn over de tarieven. Steeds meer rechters geven advocaten die niet vooraf helder zijn over de kosten dan ook een tik op de vingers . Ook bij zzp-ers en kleine ondernemers is het belangrijk om vooraf transparant te zijn over de kosten, aanpak en kansen. Een juridische geschil heeft immers grote impact op de bedrijfsvoering en brengt grote onzekerheid voor de ondernemer.

Dichtbij in de regio

Naast de bekende dienstverlening via de website tegen standaard vaste prijzen met de combinatie van een overzichtelijk online dossier en persoonlijke hulp kunnen ondernemers ook een maatwerk offerte krijgen bij BrandMR Op Maat. Bij specifieke en meer complexe zaken wordt er vooraf een individuele offerte op maat gemaakt. Ook zo weet je vooraf waar je aan toe bent. Ondernemers geven bovendien aan behoefte te hebben aan een kantoor in de regio. Dichtbij de onderneming en makkelijk te bereiken. Daarom heeft BrandMR Op Maat haar eerste regiokantoren geopend. Het eerste regiokantoor in de regio West Brabant & Zeeland onder leiding van advocaat Anne van Glabbeek is geopend in Breda . En voor de regio Zuid Holland is een regiokantoor in Den Haag onder leiding van advocaat Robin van Beem gestart.

Over BrandMR

BrandMR is een innovatief advocatenkantoor dat strijdt voor het toegankelijk maken van juridische dienstverlening door advocaten voor particulieren en ondernemers. Met vaste prijzen en heldere communicatie biedt BrandMR juridische bijstand die begrijpelijk en betaalbaar is voor iedereen. Sinds de start in 2019 maakt BrandMR zich sterk voor modernisering van de advocatuur en toegankelijkheid van juridische hulp door advocaten.

Meer informatie:

Website BrandMR: http://www.brandmr.nl

BrandMR voor betere toegang tot rechtshulp advocaten: https://www.brandmr.nl/in-de-media/advocatuur-moet-worden-opengebroken-om-nieuwkomers-een-kans-te-geven/

Volledige WODC onderzoek: https://repository.wodc.nl/handle/20.500.12832/229

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen