'Ouders moeten regelmatig het speelgoed van kind controleren'

28 FEB 2023 12:04 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Mieke Cotterink, Onderzoeker kinderveiligheid, VeiligheidNL.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Terugroepactie Blokker houten kralenjungle wegens verstikkingsgevaar

Regelmatig zie ik terugroepacties of waarschuwingen voorbij komen vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, waarbij het gaat over onveilig speelgoed. Deze week ging het om de houten kralenjungle van de Blokker. Er konden onbedoeld kralen loskomen, die een kind vervolgens kon inslikken met alle gevolgen van dien.

Deze kralenjungle is door heel Nederland verkocht sinds eind september 2020, dat is dus bijna tweeënhalf jaar. Natuurlijk is het goed dat, zodra er een onveilige situatie gemeld wordt, het product teruggeroepen wordt. Maar wat nog veel belangrijker is, is dat ouders van jonge kinderen zich bewust zijn van de risico’s en regelmatig het speelgoed van hun kinderen controleren.

Check tijdens het opruimen van het speelgoed aan het eind van de dag of alles nog heel is, of er geen stukjes plastic afgebroken zijn, waardoor er scherpe randen of punten zijn ontstaan. Controleer of er geen kleine onderdelen los kunnen komen. Heel belangrijk bij elektronisch speelgoed, zit het batterijklepje nog goed dicht? En bij magnetisch speelgoed, zitten de magneten nog goed vast?

Een kleine moeite, maar het kan veel leed voorkomen.

Meer binnen de rubriek Familie en ouderschap