De gezondheidsvoordelen van een cryobehandeling

26 OKT 2021 15:12 | Cryobehandeling

Sporters zullen het over het algemeen met elkaar eens zijn. Na een sportinspanning is een ijskoud bad een goede manier om spierpijn de volgende dag te voorkomen. Maar deze methode is tegenwoordig niet meer alleen voor fanatieke sporters weggelegd. Want met een cryobehandeling kan iedereen van deze ijskoude ervaring gebruik maken. Zeker als je rug- of andere lichamelijke klachten hebt, dan is het de moeite waard om een keer een cryobehandeling aan den lijve te ondervinden.

Wat houdt een cryobehanding precies in?

Er bestaan verschillende manieren om een cryobehandeling te ondergaan. Een cryobehandeling kun je vergelijken met een ijsbad wat je vaak op televisie voorbij ziet komen, maar er is een groot verschil. Bij een cryobehandeling is er geen sprake van een bad met water. Je neemt in een cabine plaats en met behulp van elektriciteit wordt de temperatuur naar -85 graden gebracht. Er is ook een vorm van cryobehandeling, waar gewerkt wordt met een cryosauna. In dat geval bevindt je lichaam zich in een met stikstof gevulde ruimte die dus ook zo'n lage temperatuur heeft. Het nadeel is dat je hoofd niet meegenomen wordt in het proces. Dit heeft tot gevolg dat je lichaam twee verschillende signalen krijgt, zowel ijskoud als warm. Dat kan heel onaangenaam zijn. Daarnaast is de stikstof niet goed voor je gezondheid. Als je kiest voor een cryobehandeling, dan is de behandeling in de cabine het meest aan te bevelen.

Wanneer kies je voor een cryobehandeling?

Als je pijnklachten hebt, zoals reuma, rugpijn of andere pijnen die te maken hebben met ontstekingen van je spieren, dan kun je baat hebben bij een cryobehandeling. Al sinds het einde van de jaren zeventig werd deze vorm van therapie in Japan toegepast. Niet alleen omdat de extreem lage temperatuur ontstekingsremmend is. Ook mensen die herstellen van een ingreep van de plastisch chirurg hebben baat bij deze behandelingen. Er komen door de lage temperatuur namelijk stoffen in je lichaam vrij, endorfines. Dit zorgt voor vermindering van de pijn. Zeker als je last hebt van chronische pijnen kan dit een prima oplossing zijn, waarbij je je ook mentaal een stuk beter zult voelen omdat die dagelijkse pijn minder aanwezig is.

Kan iedereen een cryobehandeling ondergaan?

De behandelingen zijn niet alleen maar voor sporters bedoeld, of voor mensen met chronische klachten. Want hoe gek het ook klinkt, de kou kan ook zorgen voor een weldadige ontspanning van je geest. Dus trakteer jezelf zo nu en dan eens op een cryobehandeling. Als je hiervoor kiest, moet je met een paar dingen rekening houden. Ten eerste dat het heel koud is. De impact van de temperatuur van -85 graden is dan ook groot. Dus is het zeer waarschijnlijk dat je bloeddruk verhoogt tijdens de behandeling. Dit is van tijdelijke aard, maar als je medische klachten hebt in die richting, is het noodzakelijk dat je dit vooraf meldt. Let er dan ook op dat je voor de behandeling een intakegesprek krijgt. Daarin worden alle zaken doorgenomen en ook aangeven waar je aan moet denken tijdens de sessie van drie minuten in de cabine. Als je je hier aan houdt zijn er in principe geen redenen om niet te profiteren van de bijzondere werking van een cryobehandeling.

 

Dit is een origineel bericht van Cryobehandeling

Meer binnen deze rubriek