'Zwemdiploma op zak betekent niet dat een kind waterveilig is'

05 APR 2023 08:30 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Mieke Cotterink, expert Kinderveiligheid, VeiligheidNL

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Kinderen zwemmen te weinig na de zwemles: Een wettelijk diploma voordat zwemaanbieders lessen mogen geven? - Hoogeveensche Courant

Veel ouders realiseren zich onvoldoende hoe belangrijk het is om te blijven oefenen met zwemmen, zodra een kind geslaagd is voor het zwemdiploma. Zodra een kind alle zwemdiploma’s op zak heeft, betekent dit namelijk niet dat het volledig waterveilig is.

Het zwemlestraject is voor veel ouders een verplicht nummer. Elke ouder wil dat zijn of haar kind leert zwemmen. Maar die uren die je als ouder doorbrengt in een oververhit zwembad, soms twee tot drie keer per week, zijn niet de momenten in de week waar je erg naar uitkijkt. Dus zodra de diploma’s binnen zijn, stoppen veel ouders met de wekelijkse zwemmomenten. Terwijl dit juist heel belangrijk is om te blijven doen.

Maak ouders ervan bewust dat een kind jonger dan 7 jaar, mèt zwemdiploma’s, nog niet zelfstandig kan zwemmen. Ze zijn nog niet volledig waterveilig. In deze fase is het heel belangrijk om regelmatig te blijven oefenen met zwemmen. De kinderen zelf vinden het fantastisch en voor ouders is het goed om te zien hoe hun kind zichzelf redt in het water.

Dit is een origineel bericht van
VeiligheidNL

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Arbo, veiligheid en defensie