Stel je voor dat je zwanger bent en weet dat de kans op een miskraam drie keer zo groot is. Stel je voor dat je zwanger bent en weet dat het risico dat je sterft tijdens de bevalling drie keer zo hoog is. Stel je voor dat je zwanger bent en elke dag moet vrezen voor de dood. Stel je voor dat je zwanger bent en het gevoel hebt dat de wereld je helemaal vergeten is. Dit is de hel waar zwangere vrouwen in Gaza elke dag doorheen moeten.
Te midden van al het geweld in Gaza de afgelopen 9 maanden – of 40 weken – hebben vrouwen ontdekt dat ze zwanger zijn, miskramen gekregen en hun baby’s ter wereld gebracht.
In plaats van dat zij 9 maanden lang in alle veiligheid zich konden voorbereiden op de geboorte van hun kindje, hebben deze vrouwen hun hele zwangerschap doorgebracht in voortdurende angst. Zo ontdekte de 22-jarige Diana vlak na het begin van de oorlog in oktober dat ze zwanger was. Eind vorige week is ze tijdens hevige bombardementen bevallen van haar zoon Yaman.
“Ik had een moeilijke bevalling. Ik was zo bang omdat de bombardementen intens waren en geen minuut stopten. Mijn moeder was zo bang voor mij en de baby, ze bleef maar bidden dat we bij zonsopgang nog zouden leven. Ik beviel rond 2 uur ‘s nachts van mijn zoon Yaman. Er was geen speciale zorg beschikbaar toen hij geboren werd en daarom werd hij niet volledig onderzocht. Nu lijdt hij aan geelzucht en dat heeft zijn hersenen al aangetast,” vertelt Diana aan CARE.
Diana is niet de enige – meer dan 50 duizend vrouwen in Gaza zijn op dit moment zwanger. Ongeveer 180 van hen zullen vandaag bevallen, maar wat daarna komt is onzeker. Zwangere vrouwen in Gaza hebben sinds het begin van de oorlog in oktober zoveel traumatische ervaringen meegemaakt, dat hun kans op een miskraam drie keer zo groot is als voorheen.
Degenen die het lot tarten en erin slagen om hun zwangerschap uit te dragen, worden waarschijnlijk gedwongen om te bevallen in een tent, hun tijdelijke woning of zelfs op straat tussen het puin. Ze doen dit zonder pijnstillers, terwijl de bommen om hen heen blijven vallen en zij weten dat de kans dat ze sterven tijdens hun bevalling nu drie keer zo groot is.
Na negen jaar en vele mislukte IVF-behandelingen raakte Yasmeen eindelijk zwanger – dit ontdekte ze afgelopen november, een maand na het begin van de oorlog. Voor de geboorte van haar drieling moest ze zich meerdere keren verplaatsen.
“In het ziekenhuis in Gaza-Stad kon ik niet opgevangen worden. Ik had een keizersnede nodig, maar ze hadden geen verdoving voor de operatie. Ze zeiden dat ik naar het zuiden moest gaan. Ik zat in een rolstoel omdat mijn zwangerschap moeilijk en risicovol was, de kans op een miskraam was groot. Mijn baby’s kwamen uiteindelijk twee maanden te vroeg. Een van hen, Mariam, werd geboren met een longbloeding. Ze hadden een couveuse nodig, maar die was niet beschikbaar,” zegt Yasmeen.
Reintje van Haeringen, CEO van CARE Nederland, zegt: “Het is afschuwelijk dat vrouwen en hun specifieke ervaringen in dit conflict grotendeels worden vergeten. We moeten in actie komen en hen op de voorgrond plaatsen. We hebben een zorgvuldige reactie op dit conflict nodig – een die de behoeften en ervaringen van vrouwen prioriteert en financiële steun biedt aan de vrouwen die hun gemeenschappen door deze crisis leiden. De nieuwe regering moet dringend haar diplomatieke bevoegdheden gebruiken om een einde te maken aan een conflict dat levens verwoest, waarvan vele nog maar net zijn begonnen.”
Juzoor, de Palestijnse partnerorganisatie van CARE International in Gaza, heeft klinieken opgezet waar zowel prenatale als postnatale zorg wordt geboden. Deze lokale organisatie heeft ook verloskundigen gemobiliseerd, die vrijwillig en met behulp van speciale apparatuur ervoor zorgen dat vrouwen in kwetsbare posities veilig in hun schuilplaats kunnen bevallen. Aangezien de meeste zwangere vrouwen alles zijn kwijtgeraakt, hebben we ook al 5,5 duizend babypakketten met essentiële producten zoals babykleding en sterilisatiedoekjes uitgedeeld.
9 maanden na het begin van het geweld in Gaza hebben vrouwen daar nu drie keer zoveel kans op een miskraam en drie keer zoveel kans om te sterven tijdens hun bevalling.
Dit is een origineel bericht van CARE Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
12 DEC 2024