Sprekers op internationaal symposium vragen erkenning voor de Bengaalse genocide van 1971

26 APR 2023 16:04 | European Bangladesh Forum

London, 25 april: Internationale mensenrechtenactivisten en experts hebben historisch documentair bewijs beoordeeld en geanalyseerd en hun eis herhaald voor onmiddellijke internationale erkenning van de genocide gepleegd door het Pakistaanse leger in 1971.

De vraag om internationale erkenning van de genocide gepleegd in 1971 werd herhaald door sprekers op het internationale symposium georganiseerd door het European Bangladesh Forum (EBF), een platform van de Bengaalse diaspora in Europa, in de seminarieruimte van de School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London op dinsdag 25 april.

De sprekers zeiden dat deze historisch bewezen genocide tot op heden niet internationaal erkend is vanwege de voortdurende geopolitieke koude oorlog tussen de internationale topgemeenschappen. Miljoenen mannen en vrouwen die slachtoffer waren van de genocide van 1971 en hun familieleden worden nog steeds beroofd van gerechtigheid voor deze genocide vanwege politieke en diplomatieke campagnes van Pakistan door de jaren heen. Daarom is het tijd voor alle etnische groepen die slachtoffer zijn van genocide en marteling in alle regio's van de wereld om samen te komen op hetzelfde platform en hun rechtmatige rechten en gerechtigheid te eisen.

Het doel van het symposium was onder meer om Britse en Europese politici, beleidsmakers, mensenrechtenactivisten en academici te informeren en bewust te maken van dit probleem om de vraag naar internationale erkenning van de genocide van 1971 in Bangladesh, gepleegd door Pakistan, te ondersteunen. Het moet worden vermeld dat Groot-Brittannië een belangrijke rol speelde tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van Bangladesh in 1971. Tijdens die periode diende Sir Peter Shore MP, destijds voorzitter van de commissie buitenlandse zaken, een motie in het Britse parlement waarin hij de Pakistaanse wreedheden in 1971 in Bangladesh veroordeelde. Meer dan 233 parlementsleden dienden later een andere motie in waarin werd opgeroepen tot een einde aan de 'Genocide' in Bangladesh en de erkenning ervan als onafhankelijke natie.

Voorgezeten door Ansar Ahmed Ullah, voorzitter van EBF UK, werd het seminar onder meer toegesproken door Chris Blackburn, senior Britse journalist, Harry van Bommel, voormalig lid van het parlement in Nederland, Claudia Wadlich, mensenrechtenactivist uit Duitsland, Sk Md Shahriar Mosharraf, minister van de Bangladesh High Commission in Londen, Dr. Ayesha Siddiqa, Senior Fellow, Department of War Studies, King's College, VK en een Pakistaans-Britse burger, Professor Dr. Tazeen Murshid, Centre for Development Research and Cooperation (DRC-Global), België, Syed Badrul Ahsan, voormalig redacteur van New Age, Dhaka, Saad S Khan, Pakistaans-Britse burger, Charles Wallace, Visiting Fellow bij SOAS South Asia Institute, Reza Hosseinbor, Irani-Baluch-mensenrechtenactivist, Bikash Chowdhury Barua, de voorzitter van EBF Nederland, Val Harding, uitvoerend lid van Swadhinata Trust in het Verenigd Koninkrijk, en Willem van der Geest, een bekende onderwijsdeskundige en intellectueel uit België waren aanwezig. 

Verder mag opgemerkt worden dat de genocide in Bangladesh een van de ergste massamoorden was die in de 20e eeuw heeft plaatsgevonden. Volgens de regering van Bangladesh werden ongeveer drie miljoen mensen gedood, meer dan tweehonderdduizend vrouwen verkracht en tien miljoen mensen gedwongen de grens over te steken en hun toevlucht te zoeken in India. Helaas is de genocide in Bangladesh vandaag de dag een vergeten hoofdstuk in de geschiedenis geworden. EBF eist dat de genocide van 1971 internationaal wordt erkend om gerechtigheid te geven aan de slachtoffers van de wreedheden. 

Het symposium in Londen bood een platform voor Zuid-Aziatische en Europese activisten en beleidsmakers om uitgebreid over het onderwerp te discussiëren. Het symposium werd live uitgezonden voor een breder publiek via de Facebook- en YouTube-platforms van British Bangla News TV en The New Sun Bangla Post.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid