Zweeds keukenproduct kan houdbaarheid van voedsel met drie keer verlengen

05 OKT 2023 15:30 | EcoLoc

EcoLoc is een nieuw Zweeds keukenproduct dat de houdbaarheid van voedsel tot 300 procent kan verlengen. Het apparaat doodt met een uv-licht bacteriën in voedsel en is toepasbaar op IKEA-bakjes. De ontwikkelaar, PureFize Technologies, wil met de EcoLoc een bijdrage leveren aan een beter milieu en voedselverspilling verminderen. 

De EcoLoc maakt gebruik van uv-licht met een spectrum dat UV-A, UV-B en UV-C omvat. De deksel die het licht doorlaat wordt op de container geplaatst. Daar wordt de EcoLoc weer bovenop gezet. Met een druk op de knop begint het proces dat drie minuten duurt. Dit proces kan worden herhaald telkens als het voedsel opnieuw in de container wordt gestopt. Het product is als deksel te gebruiken op IKEA-voedselcontainers uit de 365+-serie. 

Johan Tingsborg van EcoLoc legt uit: "Elke keer dat voedsel in aanraking komt met lucht of mensenhanden wordt het besmet met bacteriën en begint het te bederven. Met de EcoLoc kunnen voedselwaren als brood tot twee keer zo lang mee en tomaten tot drie keer zo lang.” 

Één derde van al het geproduceerde voedsel wordt verspild. In Europa zijn huishoudens verantwoordelijk voor meer dan 50 procent van deze verspilling. De VN heeft het bestrijden van voedselverspilling opgenomen in hun Agenda 2030. Ze streven naar een halvering van de wereldwijde voedselverspilling per persoon op het niveau van detailhandel en consument.

“We kunnen verspilling direct aanpakken door deze technologie beschikbaar te maken voor consumenten”, vertelt Rune Torbjörnsen, CEO van PureFize Technologies. “Het is eenvoudig te gebruiken.” Het bedrijf ziet ook op lange termijn potentieel en gaat kijken hoe ze deze technologie kunnen inbouwen in koelkasten.

PureFize Technologies is een onderzoeksbedrijf uit Uppsala in Zweden. Met hun gepatenteerde uv-technologie met breed spectrum kunnen ze water zuiveren, infectieziekten voorkomen en de houdbaarheid van voedsel verlengen en zo voedselverspilling verminderen.

De EcoLoc werd officieel gelanceerd op 29 september ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Voedselverspilling en is te bestellen via www.ecoloc.se.

Meer binnen de rubriek Winkels en consumentenmarkt