Vanuit het SOS kinderdorp in Rafah zijn 68 kinderen geëvacueerd, samen met 11 medewerkers en hun families. De kinderen en volwassenen zijn in samenwerking met relevante autoriteiten naar Bethlehem gebracht, waar ze veilig aankwamen.
Evacuatie kinderen Gaza
Met toestemming van de wettelijke voogden reisden de kinderen met hun vertrouwde SOS moeders en verzorgers naar Bethlehem. De kapotte infrastructuur en het constante gevaar van bombardementen maakten de reis risicovol. Maar de dreiging in de Gazastrook was te groot om te blijven.
In Bethlehem vinden de kinderen en volwassenen tijdelijk onderdak tot de situatie in de Gazastrook veilig genoeg is om terug te keren. Het gaat om kinderen tussen de twee en veertien jaar oud, die hun ouderlijke zorg voor en tijdens de oorlog verloren. Net als in Rafah ontvangen zij in Bethlehem zorg en psychologische ondersteuning. "Bij ons eerste ontbijt aarzelden de kinderen om te eten. Pas toen we ze aanmoedigden, realiseerden ze zich dat het eten speciaal voor hen was. Vanwege de grote tekorten hadden ze in Gaza voedselrantsoen,” vertelt één van de begeleiders.
Naar omstandigheden maken de kinderen het goed en zijn zij ontzettend opgelucht. "Uit de grond van mijn hart, ben ik iedereen zo dankbaar dat ze ons hebben gered. Ik hoop echt dat ik ooit hetzelfde kan doen voor anderen," aldus één van de kinderen.
Het SOS kinderdorp in Rafah, Gaza
Hoewel de kinderen nu relatief veilig zijn, maakt de hulporganisatie zich grote zorgen over alle andere kinderen en mensen die nog steeds in ernstig gevaar verkeren in de Gazastrook. “De succesvolle evacuatie geeft een sprankje hoop. Tegelijkertijd blijft onze bezorgdheid bij alle kinderen die nog steeds in gevaar verkeren in Gaza,” zegt Angela Maria Rosales, programmadirecteur SOS Kinderdorpen Internationaal.
Een deel van de kinderen uit het kinderdorp in Rafah is niet geëvacueerd, omdat er geen toestemming werd verleend door hun familieleden of omdat het niet is gelukt om contact met familieleden te krijgen. Vanuit SOS Kinderdorpen krijgen zij samen met talloze andere kinderen en families in nood nog wel levensreddende middelen en directe noodhulp.
Alleenstaande kinderen
Naast schuilplaatsen, voeding, gezondheidszorg en financiële steun, probeert SOS Kinderdorpen alleenstaande kinderen te herenigen met hun familie. Veel kinderen komen helemaal alleen te staan, zonder een volwassene of begeleider. Vaak zijn zij gevonden op straat of in ziekenhuizen waar ze aan hun verwondingen zijn geholpen.
Zo ook een driejarig meisje. Ze werd gevonden bij één van de controleposten in Gaza. “Het werd snel duidelijk dat ze lijdt aan een ernstig trauma als gevolg van wat ze heeft meegemaakt. We bieden psychologische hulp, geheel aangepast op haar behoeften. We merken dat ze zich nu veiliger voelt en beter in staat is om te gaan met de vreselijke herinneringen van wat haar is overkomen,” vertelt een SOS Kinderdorpen psycholoog uit Rafah.
In samenwerking met andere hulporganisaties wordt gezocht naar levende familieleden. De constante dreiging van bombardementen en de verwoeste infrastructuur maken dit bijna onmogelijk voor de hulpverleners. “Mensen lijden dag in dag uit. Iedere dag worden mensen vermoord. Dit moet stoppen. Zo snel mogelijk,” vertelt een hulpverlener van SOS Kinderdorpen.
Ondersteuning in Israël & de Palestijnse gebieden
Het welzijn van kinderen zonder ouderlijke zorg, of die het risico lopen deze te verliezen, staat voor SOS Kinderdorpen altijd voorop. Ongeacht de politiek. Volgens de humanitaire principes van menselijkheid, onpartijdigheid, neutraliteit en onafhankelijkheid.
SOS Kinderdorpen ondersteunt al tientallen jaren kinderen, jongeren en families in zowel Israël als de Palestijnse gebieden om te voorkomen dat gezinnen uit elkaar vallen. Daarom roept zij ook met de grootste urgentie op om kinderen die door het conflict zijn getroffen te beschermen. Elk kind heeft recht op een veilig leven.
----------------------------------------------------------------------------------
Over SOS Kinderdorpen
SOS Kinderdorpen zet zich al bijna 75 jaar in voor kinderen zonder ouders of een veilig thuis. De internationale kinderontwikkelingsorganisatie gelooft dat een sterke familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd ondersteunt SOS Kinderdorpen miljoenen kinderen om zich te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen hun eigen familie, maar als dat niet meer kan in een SOS familie.
Geef kinderen een toekomst, geef ze een sterke familie. Kijk voor meer informatie op www.soskinderdorpen.nl.
Dit is een origineel bericht van SOS Kinderdorpen