Martine Hardeveld Kleuver
Aanleiding:
Gebruik van tweedehands mobiele telefoons groeit in Nederland - Emerce
16 procent van de Nederlandse consumenten heeft een tweedehands telefoon, blijkt uit een rapport van Telecompaper. Ook refurbished smartphones zijn sterk in opkomst in Nederland. Tegen 2030 zal één op de zes smartphones refurbished zijn. Ik ben blij met deze ontwikkeling, omdat producten op deze manier een tweede leven krijgen. Maar om deze lijn voort te zetten moet ook de overheid in actie komen.
Twijfels wegnemen en vertrouwen vergroten
Tweedehands producten zijn door iemand gebruikt en wisselen op een gegeven moment van eigenaar. Refurbished producten zijn eerst professioneel gecontroleerd, getest en gerepareerd, zodat ze nog een lange tijd mee kunnen. Toch hebben consumenten vaak nog twijfels over de kwaliteit, waardoor hun vertrouwen laag is en ze niet snel geneigd zijn een refurbished toestel kopen.
De overheid moet daarom meer bewustwording creëren, twijfels wegnemen en het vertrouwen vergroten. Bijvoorbeeld door een grote landelijke campagne op te zetten over refurbished en de positieve impact van hergebruik op het klimaat. Er is ook een rol weggelegd voor consumenten die al een refurbished smartphone hebben. Het aantal mensen met zo’n smartphone groeit, wat suggereert dat ze er positieve ervaringen mee hebben. Het zou fantastisch zijn als deze mensen hun positieve ervaringen delen om zo de groei verder te stimuleren.
Inleveren van oude smartphones stimuleren
Uit onderzoek blijkt dat 69,9 procent van de Nederlanders nog één of meerdere ongebruikte smartphones thuis heeft liggen. Als consumenten weten wat de voordelen zijn van refurbished producten – zowel voor het milieu als voor hun portemonnee – leveren ze wellicht hun oude smartphone sneller in en kopen ze een refurbished smartphone. De overheid kan hierop aansturen door meer inleverpunten te creëren. Hierdoor neemt de berg elektronisch afval af en zal de refurbished markt blijven toenemen.
Dit is een origineel bericht van Swappie