'Jonge kinderen verdwijnen geluidloos onder water'

25 JUL 2023 10:01 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Mieke Cotterink, expert Kinderveiligheid, VeiligheidNL

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Vorig jaar verdronken 73 mensen, een op de vijf slachtoffers overleed thuis | Binnenland | NU.nl

Uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het CBS blijkt dat 8 procent van alle verdrinkingen kinderen onder de 10 jaar betreft. En vaak gaat het mis in en rondom het huis, bijvoorbeeld in bad.

Kleine kinderen zijn ondernemend en gaan op ontdekkingstocht. Tegelijkertijd zien ze nog geen gevaar, kunnen geen risico’s inschatten en zijn motorisch nog niet zo handig. Voor je het weet, vallen ze voorover in de vijver of glijden onderuit in het badje.

Wat de meeste ouders niet weten, is dat jonge kinderen stil en zonder in paniek te raken onder water verdwijnen. Navraag bij ouders leert ons dat ruim 80 procent van de ouders denkt dat hun kind gaat schreeuwen of spartelen als het kopje onder gaat. In de praktijk gebeurt dat dus niet!

Jonge kinderen beseffen niet wat er gebeurt. En kunnen geen geluid maken, omdat het water hun luchtweg blokkeert. En dan kan het snel verkeerd aflopen. De eerste 10 minuten na een verdrinking zijn cruciaal. Na ongeveer 2 minuten verliest een kind het bewustzijn en na 4 tot 6 minuten kan er onherstelbare hersenschade optreden.

VeiligheidNL wil ouders op het hart drukken om kleine kinderen geen moment uit het oog te verliezen als ze in de buurt van water zijn. En ook heel belangrijk, dat ze zich geen moment laten afleiden door de deurbel, hun mobiel of een gesprek met de buurvrouw.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws