'Ouders hechten aan risicovol spelen, maar kind blijft steeds vaker binnen'

10 JUN 2024 11:44 | VeiligheidNL
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Zeina Bassa-Dafesh

Aanleiding:
Nationale Buitenspeeldag | ANP

Komende woensdag is het de Nationale Buitenspeeldag. Een speels initiatief om de buurt veiliger én kindvriendelijker te maken zodat kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Spelen zonder gevaar is belangrijk, maar spelen met risico’s is minstens zo belangrijk. Dat is namelijk de enige manier voor kinderen om hier goed mee om te leren gaan. En de buitenomgeving is bij uitstek de plek waar risicovol spel het vaakst plaatsvindt!  

Ouders hebben een belangrijke rol als het gaat om het stimuleren van risicovol spelen. Ook wees eerder onderzoek van VeiligheidNL uit dat zij hier positief tegenover staan. De afgelopen jaren daalt het aantal kinderen dat buitenspeelt echter. En dat terwijl buitenspelen bij uitstek de manier voor kinderen is om te ontdekken en hun grenzen te verleggen. 

Stevig stoeien, hoog klimmen, hard rennen en flink botsen. Juist die risicovolle situaties zijn nodig om later met tegenslagen om te kunnen gaan. Daarnaast vinden kinderen buitenspelen één van de leukste activiteiten, maar dit gevoel ervaren ze helaas pas als ze daadwerkelijk buiten zijn. 

Dit zou zich dus moeten vertalen naar méér buitenspelende kinderen. Hiervoor is één dag onvoldoende. Aan ouders dus de oproep om kinderen met specifieke buitenspeelactiviteiten te stimuleren om naar buiten te gaan. Ouders kunnen dit concreet maken door met andere ouders in de buurt afspraken te maken zodat kinderen elkaar ook buiten blijven ontmoeten.

Zeina Bassa-Dafesh is consultant binnen het team Kinderveiligheid van VeiligheidNL en is expert op het gebied van risicovol spelen

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode