Vijf jaar na afstuderen woont 25,3% van de internationale studenten nog in Nederland. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Nuffic. Ook blijven recent afgestudeerden steeds vaker. Van het afstudeer-cohort 2017 woont 40% een jaar later nog in Nederland, voor cohort 2022 ligt dit percentage op 57%. Verder blijven masterstudenten vaker in Nederland als ze hier ook hun bachelor hebben behaald. Uit het onderzoek blijkt ook dat internationale studenten techniek, onderwijs en zorg relatief vaak werk vinden in hun eigen (tekort)sector.
Vijf jaar na afstuderen woont een kwart (25,3 procent) van de internationale studenten uit de afstudeercohorten ’13-’18 nog in Nederland. Dit is een toename van 1,2 procentpunt ten opzichte van het vorige Nuffic onderzoek, naar de cohorten ’06-‘15. Internationale afgestudeerden vinden ook vaker werk dan bij de vorige meting: vijf jaar na het behalen van de studie heeft 80% een baan (+6,1 procentpunt).
Stayrate groeit onder recente cohorten
De groei komt voornamelijk door de vijf recente cohorten die zijn onderzocht (2018-2023). Bij eerdere cohorten lag de stayrate een jaar na afstuderen nooit boven de 44%. Vanaf 2018 stijgt het percentage vijf jaar op rij: van 49% in 2018 naar 57% in 2022.
De stayrate vijf jaar na afstuderen komt voor cohort 2018 uit op 30% - bijna 5 procentpunt meer dan het jaar ervoor. Voor de cohorten daarna zijn de stayrates na vijf jaar nog niet bekend.
Onderzoeker Ece Arat: “Vanaf 2018 zien we dat elk cohort een hogere blijfkans heeft dan het jaar ervoor. Als deze trend zich doorzet, zou de stayrate na vijf jaar kunnen doorgroeien tot wel 35 à 40%.”
Bachelor en master, hogere blijfkans
Binnen de groep internationale afgestudeerden zijn interessante verschillen te ontdekken. Zo ligt de stayrate vijf jaar na afstuderen hoger onder masterstudenten die ook hun bachelor in Nederland hebben gedaan. Van deze groep woont 30 procent na vijf jaar nog in Nederland. Bij masterstudenten die geen bachelor in Nederland volgden ligt de stayrate op 25%.
Arat: “Deze mensen zijn toch al meer geworteld in Nederland. Ze hebben meer tijd gehad om de taal te leren en een netwerk op te bouwen.”
Tekortsectoren
Het valt de onderzoekers op dat internationale afgestudeerden uit de studierichtingen onderwijs, zorg en techniek vaak in dezelfde arbeidsmarktsector een baan vinden. Voor internationale zorgstudenten geldt bijvoorbeeld dat 74% na vijf jaar binnen de sector overheid, onderwijs en zorg werkt. Daarnaast werken bijna alle blijvers van de studierichting onderwijs vijf jaar later in de sector overheid, onderwijs en zorg (95%).
Het deel afgestudeerden dat een jaar na afronding van hun technische of zorgstudie in Nederland blijft, groeit. Bij de technische studies is deze stayrate nu 65%, bijna 12 procentpunt meer dan tien jaar geleden. Bij gezondheidszorg steeg dit percentage in dezelfde periode van 33% naar 48%. Alleen bij onderwijsstudies daalde de stayrate, deze ligt nu op 39%.
Amsterdam en Eindhoven magneten voor talent
Meer dan een derde van de internationale afgestudeerden werkt in de regio-Groot Amsterdam (37%). De regio’s Rijnmond (10%), Haaglanden (10%) en Midden-Utrecht (8%) zijn ook in trek. Eindhoven (regio Zuidoost-Brabant) complementeert de top-5 met 7%.
Afgestudeerde blijvers van de studierichting techniek kiezen het vaakst voor werk in Zuidoost-Brabant (o.a. Eindhoven), blijvers van de studierichting landbouw kiezen het meest voor de FoodValley (o.a. Wageningen). Afgestudeerden uit de overige studierichtingen kiezen het vaakst voor Amsterdam.
Internationale studenten die afgestudeerd zijn aan een onderwijsinstelling in Eindhoven kiezen het vaakst voor een carrière in Nederland. Bijna de helft (49 procent) woont vijf jaar na afstuderen nog in Nederland. Ook goed scoren afgestudeerden uit Delft (39 procent) en Utrecht (36 procent).
Niet-Europeanen blijven dubbel zo vaak
Vijf jaar na afstuderen ligt de stayrate van studenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) twee keer hoger dan bij EER-studenten: 39% versus 20%. Van de niet-EER-blijvers heeft 82% dan werk gevonden, tegenover 78% van de EER-blijvers.
Afgestudeerden uit Suriname blijven veruit het vaakst (79%). Suriname wordt gevolgd door Iran (71 procent), Oekraïne (58 procent), Turkije (52 procent) en Rusland (50 procent). In de top-10 herkomstlanden staat slechts een EER-land: Roemenië, met 44%.
Verschillen met Nederlanders
Blijvende internationale afgestudeerden beginnen met lagere salarissen dan Nederlandse afgestudeerden. Deze verschillen nemen na vijf jaar af en in sommige jaarinkomen groepen streven de internationale afgestudeerden de Nederlanders op termijn voorbij.
Zo verdienen Internationale afgestudeerden vijf jaar na afstuderen vaker meer dan 65.000 euro per jaar. Bij studenten met een hbo-diploma ligt het percentage 4,4 procentpunt hoger dan hun Nederlandse collega’s, bij wo-diploma houders zelfs 7,5 procentpunt.
Dit is een origineel bericht van Nuffic
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
05 APR 2025
02 APR 2025