De Funderingscoalitie, een samenwerking van woningeigenaren, corporaties, deskundigen, banken en verzekeraars, roept het kabinet met klem op om een nationaal plan voor funderingsherstel te ontwikkelen.
De funderingsproblematiek is urgent en de toekomst van honderdduizenden woningen en hun bewoners staat op het spel. Huiseigenaren, huurders, corporaties staan voor grote en groeiende onzekerheden over veilig en gezond wonen. De financiële zorgen zijn voor velen niet te overzien en niet te dragen. Zonder financiële ondersteuning van de overheid komt het herstel niet op gang, stellen de coalitiepartners.
Karsten Klein, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis: “Wachten tot huizen onbewoonbaar worden betekent falen. Het kabinet moet nu een nationaal fonds oprichten en regelgeving opstellen om funderingsherstel haalbaar te maken. Het is hoog tijd om kabinetsverantwoordelijkheid te nemen en funderingsproblemen daadkrachtig aan te pakken. Alleen zo voorkomen we dat een sluimerend probleem ontaardt in een volgende woningcrisis.”
Onzichtbare dreiging met desastreuze gevolgen
De komende tien jaar dreigt voor 550.000 huizen in Nederland een ondergrondse ramp. Veel woningen in ons land zijn gebouwd op houten palen of gemetselde funderingen. Door klimaatverandering, lage grondwaterstanden en inklinking van veen- en kleigronden verzwakken en verzakken deze funderingen, met enorme schade als gevolg. Ramen en deuren gaan klemmen, het pleisterwerk brokkelt af, de muren scheuren en door vochtproblemen ontstaan schimmels in huis. Klein: “De gelijkenis met de aardbevingsproblematiek in Groningen is treffend: voor bewoners betekent dit het verlies van hun veilige huis. Zover mogen we het nooit laten komen. Ondanks een stevig en alarmerend rapport van de Raad voor de Leefomgeving blijft een daadkrachtige aanpak van de overheid uit.”
Funderingsherstel voorwaarde voor duurzaam wonen
Woningeigenaren moeten de kosten van het funderingsherstel nu volledig zelf betalen. De rekening kan oplopen tot meer dan honderdduizend euro. Klein: “Dit is voor veel huishoudens simpelweg onbetaalbaar. Er worden immers ook al investeringen gevraagd in verduurzaming van de woning en zonder herstel van de funderingsschade is dat zinloos. Financiële bijdragen van de overheid en verantwoorde financieringsconstructies zijn daarvoor noodzakelijk.
Nieuwbouw voor kwetsbare gebieden
Door een combinatie van veroudering, funderingsschade en een ongunstig energielabel is nieuwbouw soms de enige toekomstbestendige oplossing. Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen in Rotterdam: “Bewoners verdienen een veilige, leefbare en gezonde woonomgeving, maar zonder passende financiering is dat niet haalbaar. De meeste woningeigenaren kunnen hun woning niet zelfstandig herbouwen. Door te investeren in haalbare financieringsoplossingen voorkomen we dat verzakkende, onveilige en ongezonde woningen bewoners en buurten in de problemen brengen”.
Woningcorporaties in de knel
Een aantal woningcorporaties hebben al becijferd dat een kwart van hun bezit, veelal geconcentreerd in wijken, risico loopt op funderingsschade. De benodigde herstelkosten lopen in de honderden miljoenen. Liesbeth Spies, voorzitter van Aedes: "Elke euro die naar funderingsherstel gaat, kan niet worden besteed aan nieuwbouw of verduurzaming. Herstel van funderingsschade kan je vanwege de veiligheid vaak niet uitstellen. Zonder financiële steun en regie vanuit het Rijk gaat dit ten koste van andere investeringen die corporaties willen doen.”
Dit is een origineel bericht van Vereniging Eigen Huis
Ga naar alle berichten van deze organisatie.