'Ook in wijken en steden kan de energietransitie steeds sneller gaan'

01 OKT 2024 12:19 | Mensen Maken de Transitie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Martha van den Hengel

Aanleiding:
Stroomopwek uit zon en wind groeit pijlsnel en opmars is nog lang niet klaar | Economie | NU.nl

Voor het eerst produceert Nederland meer energie uit groene dan uit fossiele bronnen, blijkt uit cijfers van het CBS. De enorme versnelling die er de afgelopen 10 jaar heeft plaatsgevonden in de aanleg van zonnepanelen en windmolens, stemt hoopvol. Zo’n versnelling is ook mogelijk voor de energietransitie die de komende jaren in wijken en steden moet gaan gebeuren. 

Het is nu heel normaal dat het plaatsen van zonnepanelen binnen een dag kan gebeuren. Ook in het aanleggen van windparken in zee zijn we als land ongelooflijk goed geworden. Er is veel geleerd op het vlak van efficiëntie. Wat heeft geholpen, is dat de overheid voor heldere vergunningen en randvoorwaarden heeft gezorgd, waardoor het voor aannemers aantrekkelijker werd om te investeren. 

De snelheid die de afgelopen tien jaar bij zon- en windenergie is bereikt, is ook mogelijk voor de gebouwde omgeving. Daar gaan processen nu vaak nog traag, bijvoorbeeld door de veelheid van betrokken partijen, inspraak- en bezwaarprocedures, ruimtegebrek en netcongestie. 

Er zijn allerlei mogelijkheden om de efficiëntie en snelheid te verhogen.Door het uitvoerende werk centraal te stellen, na te gaan welke tijdrovende bottlenecks er zijn en die op te lossen, kunnen uitvoerende partijen het werk sneller uitvoeren. Als gemeenten vooraf locaties bepalen waar transformatorhuisjes mogen komen, kunnen netbeheerders en aannemers sneller bouwen. Als woningbouwcorporaties grote verduurzamingsopdrachten in de markt zetten, kunnen aannemers de meest efficiënte werkroutes en methoden inzetten. Met meer werk in de markt, komen innovaties makkelijker tot stand. 

Het tempo van nu zegt dus niets over het tempo in de komende jaren. Verduurzamen is vaak complex maar elk volgend project kan efficiënter gebeuren dan het vorige.



Martha van den Hengel is directeur bij Mensen Maken de Transitie

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek