September 2024: opnieuw veel regen

01 OKT 2024 12:36 | Meteovista

September verliep wat betreft temperatuur vrij normaal met een gemiddelde temperatuur van 15,4 graden tegen 15,2 normaal. Het aantal zonuren kwam uit op 124 uur tegen 154 normaal. Daarnaast verliep de maand, net als alle andere maanden dit jaar, ronduit nat. Het is zelfs de twaalfde achtereenvolgende maand die natter verliep dan normaal. In Ukkel viel deze maand maar liefst 124 mm tegen 65 normaal.

De temperatuurverschillen deze maand waren groot. Van tropische temperaturen in bijna heel het land tot lokaal nachtvorst. Deze grote verschillen in temperatuur zijn in een septembermaand zeker niet uitzonderlijk. De gemiddelde temperatuur in Ukkel kwam uiteindelijk uit op 15,4 graden tegen 15,2 normaal. Dat is slechts een fractie hoger dan gebruikelijk, pas bij een halve graad positieve afwijking spreken we van een warme maand. Dat was vorig jaar een heel ander verhaal. Toen noteerden we de warmste septembermaand ooit gemeten met een gemiddelde temperatuur van maar liefst 19,7 graden.

De hoogste temperatuur deze maand werd gemeten op de eerste dag van september. Op 1 september werd het op uitgebreide schaal tropisch heet in het land. In Ukkel steeg de temperatuur naar maar liefst 31,3 graden. De landelijk hoogste temperatuur werd ook op 1 september genoteerd. In Luik-Monsin werd het toen 33,8 graden.

De nachtelijke temperatuur bleef bijna altijd boven 5 graden. Alleen op 29 september daalde de temperatuur in Ukkel naar 4,3 graden. De landelijk laagste temperatuur werd ook op 29 september gemeten in Elsenborn. Het koelde hier af naar -1,7 graden.

Sombere maand

Door het wisselvallige weerbeeld waren het vaak de wolkenvelden die het voor het zeggen hadden. De meeste zonuren waren weggelegd voor de warmste dag van de maand op 1 september. Ook in week drie van september zagen we de zon regelmatig, maar in de overige weken was het vaak bewolkt. In een normale septembermaand schijnt de zon in Ukkel 154 uur. Afgelopen septembermaand zit daar met 124 uur ruim onder. De meeste zonuren waren deze maand weggelegd voor De Kempen en de Ardennen. In het midden van het land en in het zuidwesten was het een stuk somberder.

Vaak onweer en opnieuw te nat

Al een jaar lang hebben we te maken met nat weer. Voor de twaalfde opeenvolgende maand hebben we een te natte maand achter de rug. Vooral de eerste twee weken verliepen ronduit nat met regelmatig buien of regengebieden die over het land trokken. Daarbij kwam het ook vaak tot onweer. Vervolgens was het tijdelijk een stuk droger, maar de laatste week van september verliep vervolgens weer ronduit wisselvallig met bijna dagelijks perioden met regen. In totaal kwam het op maar liefst 18 dagen in ons land tot onweer. Nog nooit eerder noteerden we zoveel onweersdagen in een septembermaand.

De regenmeters waren aan het einde van de maand uiteindelijk gevuld met 124 mm tegen 65 normaal. Slechts twee keer eerder verliep een septembermaand natter. Inmiddels is er in Ukkel sinds januari al 941 mm neerslag gevallen. Daarmee is het jaargemiddelde van 837 mm al ruimschoots gebroken en dan zijn er nog 3 maanden te gaan. Als de komende drie maanden normaal verlopen wat betreft neerslag gaat 2024 de boeken in als een recordnat jaar.

Het online bericht: https://www.meteovista.be/nieuws/weeroverzichten-2024-september

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws