Verrassend filosofisch muziektheater met intieme a cappella zang
'Wat als alles, maar dan ook werkelijk alles waar ik me in het dagelijks leven druk over maak, in één klap zou zijn weggevaagd als het verkeerd was gelopen? Wat stelt dat hele bestaan dan eigenlijk voor?’.
In 2018 schreef Volkskrantjournalist Fokke Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor kreeg. Het stuk maakte veel los en resulteerde in een bestseller met een serie interviews over de zin van het leven. De zangeressen van Wishful Singing nodigen Obbema uit om samen het podium op te stappen en om op zoek te gaan naar antwoorden op de cruciale vraag: ‘Wat is de zin van het leven?’. Het resultaat: een bijzondere, vernieuwende kunstvorm met een bundeling van muziek, theater, filosofie en journalistiek, met als rode draad de levensverhalen van Fokke en de mensen die hij voor zijn boeken interviewde. Ook de uiteenlopende visies op de zin van het leven van de zangeressen zijn erin verwerkt. Deze muzikaal-filosofische voorstelling biedt het publiek een moment van aandacht en bezinning en via de persoonlijke verhalen ook nieuwe en verrassende perspectieven op de zin van het leven. Wegens eerder succes en uitverkochte zalen gaat de productie in najaar 2023 in reprise.
Door de pandemie zijn de bezoekersaantallen in de theatersector voor veel verschillende genres teruggelopen. Een manier om meer bezoekers te trekken is door ze te binden door middel van randprogrammering. Beleving en zingeving zijn daarbij goede aanknopingspunten. Voor De zin van het leven is in Haarlem, Ede en Amersfoort speciale randprogrammering ontwikkelen waarmee we specifieke doelgroepen bereiken en lokale betrokkenheid stimuleren. Zo zal gedurende meerdere weken in Ede worden samengewerkt met 23 studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. We nodigen journalisten van harte uit om aanwezig te zijn bij de kick-off van onze randprogrammering op woensdagochtend 20 september in Ede.
20/9 Christelijke Hogeschool Ede – kick off randprogrammering
28/9 DE KOM, Nieuwegein
29/9 Verhalenhuis, Haarlem
01/10 Schouwburg Ogterop, Meppel
12/10 Cultura, Ede
02/11 Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort
03/11 Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen
08/11 Muziekgebouw, Eindhoven
09/11 Het Concertgebouw, Amsterdam
Fokke Obbema wordt geboren in 1962 in Amsterdam. Zijn vader is bibliothecaris van middeleeuwse handschriften, zijn moeder lerares Nederlands op een gymnasium. Na een rechtenstudie besluit Obbema zijn jongensdroom na te jagen: hij gaat voor een journalistenopleiding naar Londen. Begin jaren negentig belandt hij bij de Volkskrant. Daar doet hij vooral verslag van het grote nieuws: hij is onder meer correspondent in Frankrijk en chef van de economieredactie tijdens de kredietcrisis. En hij schrijft een boek over de verhoudingen tussen China en Europa.
Na zijn hartaanval legt Obbema zich voor de Volkskrant toe op zingeving. In dat thema verscheen in 2019 zijn boek ‘De zin van het leven’. In 2021 verscheen ‘Een zinvol leven’, met meer gesprekken over de essentie van het bestaan. Najaar 2023 zal zijn boek ‘Sterveling’ verschijnen, een bundeling van gesprekken over onze sterfelijkheid.
Wishful Singing
Wishful Singing inspireert haar publiek in binnen- en buitenland met repertoire dat ruimte schept voor belangrijke levensthema’s en met een onvergetelijke uitvoering. Het ensemble wordt door pers en publiek geprezen om de beheersing van een brede waaier aan muziekstijlen, uiteenlopend van gregoriaans, werken uit de renaissance en de barok, tot volksmuziek, close harmony en hedendaagse muziek.
Al sinds de oprichting in 2004 onderscheidt Wishful Singing zich door samenwerkingen met door het publiek gewaardeerde kunstenaars, filosofen en topmusici, zoals Herman Finkers, Stine Jensen en het Nederlands Blazers Ensemble.
Komend seizoen zal Wishful Singing op het podium te zien zijn met onder andere Lavinia Meijer, Fokke Obbema en de VOCES8 Scholars. Het ensemble vindt het belangrijk om stem te geven aan de ideeën van kunstenaars van onze tijd en bij te dragen aan repertoireopbouw voor vrouwelijke vocale ensembles. Vooraanstaande componisten als Kate Moore, Joey Roukens en Steven Kamperman schrijven muziek voor het ensemble.
In 2021 lanceerde het ensemble Zing je sterk, een programma waarin mensen met langdurige ziekte aan hun herstel werken door middel van zang- en ademhalingsoefeningen. Dit programma wordt ondersteund door de ziekenhuizen CWZ en Meander MC. Inmiddels hebben meer dan 2.000 mensen deelgenomen. Kijk op www.zingjesterk.nl voor de volgende startdatum.
"De vijf zangeressen van Wishful Singing zingen zo mooi dat hemel en aarde ter plekke van plaats lijken te wisselen."
- Stijn Fens, Trouw
Credits
Wishful Singing: zang en gesproken woord
Fokke Obbema: tekst
Regie: Saskia Mees
Licht en geluid: Koen Keevel
Foto: Anne Claire de Breij
Dit is een origineel bericht van Stichting Wishful Singing
Ga naar alle berichten van deze organisatie.