'Verantwoord omgaan met koppen blijft het advies voor voetballers'

20 MRT 2023 09:10 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Voetballers hebben volgens onderzoek 50 procent meer kans op dementie | Algemeen | NU.nl

Uit Zweeds onderzoek is gebleken dat profvoetballers 50 procent meer kans hebben op het ontwikkelen van een vorm van dementie, zoals Alzheimer, in vergelijken met de gewone bevolking. Deze profvoetballers waren tussen 1924 en 1999 actief op het hoogste niveau in de Zweedse voetbalcompetitie.

Doordat vormen van dementie pas vaak op latere leeftijd (> 60-65 jaar) zichtbaar worden, werd het verhoogde risico op de ziekte alleen vastgesteld bij voetballers die voor 1970 actief waren in het profvoetbal. Het risico voor de groep voetballers die na 1970 op het hoogste niveau actie waren, en van de huidige generatie profvoetballers kan niet zomaar vastgesteld worden. Laat staan het risico voor amateurs of vrouwelijke voetballers waar onderzoek veelal nog ontbreekt.

In de afgelopen decennia is voetbal op veel manieren veranderd, wat het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals dementie kan beïnvloeden. Denk aan het vervangen van leren ballen door synthetische ballen, strengere training en verandering van speelstijlen, welke tot een verlaagd risico kunnen leiden. Anderzijds kan de hogere speelfrequentie en intensere wedstrijden leiden tot een verhoogd risico.

Totdat duidelijk wordt wat het daadwerkelijke risico van koppen is, is het advies verantwoord om te gaan met koppen. Koppen kan klachten geven als het te vaak achter elkaar, met een verkeerde techniek of een te zware bal plaatsvindt. De juiste koptechniek leer je spelenderwijs en met een lichte bal.

Meer binnen de rubriek Zorg