'Supermarkt en consument moeten prijsstijgingen van voeding gaan accepteren'

21 MRT 2022 09:28 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Ceel Elemans, ING, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Regionale bakkers schetsen zwart scenario: ‘We gaan dit jaar miljoenen verliezen’ | Apeldoorn | destentor.nl

De prijzen voor oliehoudende zaden en granen zijn op de internationale markten fors gestegen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Voor bakkerijen zijn deze prijsstijgingen slecht nieuws. Vorig jaar hebben zij door corona ook al forse prijsverhogingen voor de kiezen gekregen. Het doorbelasten van prijsstijgingen aan supermarkt en consument is nu de enige werkbare oplossing.

Niet alleen de grondstofprijzen, ook de energielasten zijn sinds vorig jaar sterk gestegen in de voedingsindustrie. Veel bakkerijen hebben contracten met supermarkten lopen waar ze niet onderuit kunnen. Zelfs wanneer supermarkten meer gaan betalen zal dat niet genoeg zijn om de totale kosten te dekken. De prijs van bakkerijproducten moet daarom fors omhoog om te zorgen dat marges bij bakkerijen niet verdampen en de winstgevendheid weer kan herstellen.

‘Contract is contract’ gaat onder extreme omstandigheden zoals nu het geval is niet langer meer op. De producent verdient een faire vergoeding, maar moet kostenstijgingen wel goed kunnen uitleggen. Als een soort open calculatie voor maximale transparantie. Daarnaast kunnen supermarkten hierin de helpende hand bieden door extreme prijsstijgingen van één product te spreiden over een breder assortiment. Dit is geen prettige boodschap voor de consument. Toch kan alleen door samenwerking de voedselketen in Nederland, ook onder extreme omstandigheden, in stand worden gehouden.

Ceel Elemans,  Sector specialist Food, ING Sector Banking

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca