'Inzetten op valpreventie voorkomt onnodig leed'

06 MRT 2024 16:07 | VeiligheidNL
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Elvera Overdevest

Aanleiding:
Kwetsbare ouderen dreigen onverantwoord lang thuis te moeten blijven wonen | Economie | NU.nl

Een groeiende groep kwetsbare ouderen dreigt onverantwoord lang thuis te moeten blijven wonen. Dit komt door een verdubbeling van de behoefte aan intensieve zorg in de komende 25 jaar en een dreigend tekort aan zorgpersoneel en verpleeghuisplekken. Om bij deze groep onnodig leed door een val te voorkomen, is het van essentieel belang om in te zetten op valpreventie.

Naarmate we ouder worden, neemt het risico op een val toe, met grote gevolgen. Elke vier minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp door een valongeval. De meeste valongevallen vinden in en om het huis plaats. Door een val en als gevolg daarvan mobiliteitsverlies komen ouderen vaak in een neerwaartse spiraal terecht van angst, eenzaamheid en afhankelijkheid van zorg. 

Er kan wel iets gedaan worden om het risico op vallen te verlagen. De eerste stap is het identificeren van een verhoogd valrisico door middel van slechts drie vragen:

  • Is er in het afgelopen jaar al eens gevallen?
  • Bestaat er angst om opnieuw te vallen?
  • Is er moeite met bewegen?


Als het antwoord op een van deze vragen 'ja' is, is het cruciaal om professionele hulp in te schakelen, zoals een huisarts, fysiotherapeut of wijkverpleegkundige. Om zo het valrisico in kaart te brengen en gerichte stappen te zetten om de kans op een val te verminderen. Zo blijven ouderen vitaal en kunnen zij langer zelfstandig in hun eigen huis blijven wonen en genieten van de dingen die belangrijk voor hen zijn. 

Meer binnen de rubriek Zorg