'Naderende wetgeving loontransparantie biedt kansen in krappe arbeidsmarkt'

16 JAN 2025 14:12 | MKB Servicedesk
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jade Karthaus

Aanleiding:
Werkgevers moeten in 2025 werk maken van loontransparantie

De nieuwe EU-wetgeving voor loontransparantie raakt vanaf volgend jaar veel Nederlandse werkgevers. Uit onze analyse van 1,2 miljoen loonstroken blijkt dat de loonkloof nog altijd bestaat, maar niet in elke functie. We zien bijvoorbeeld dat in de tien meest voorkomende 'mannenberoepen' het beloningsverschil oploopt tot 11,6 procent, terwijl de beloning voor mannen en vrouwen in typische 'vrouwenberoepen' vrijwel gelijk is. 

Werkgevers kunnen de naderende nieuwe wetgeving aangrijpen om hun beloningsbeleid te professionaliseren. Zo kunnen ze beginnen met het maken van een functiehuis waarin ze rollen met vergelijkbare waarde groeperen. Ook is het zaak om de beloning binnen deze groepen te analyseren en kritisch te kijken naar verschillen. Zijn deze objectief te verklaren door bijvoorbeeld ervaring en prestaties? We raden werkgevers aan om deze bevindingen nu al te rapporteren en opvallende verschillen met een HR-adviseur te bespreken.

Loontransparantie is namelijk niet alleen een nieuwe administratieve last. Het biedt juist kansen om je te onderscheiden als werkgever. Uit recent onderzoek van Mercer blijkt dat 78 procent van de werknemers meer vertrouwen heeft in organisaties die open zijn over beloning. In de huidige arbeidsmarkt – waar veel ondernemers moeite hebben om goed personeel te vinden én te behouden - kan dat verschil maken.

Toelichting afbeelding: Loonkloof voor de 10 meest voorkomende functies, met bijbehorende sector. Bij de negatieve percentages verdienen mannen meer dan vrouwen, bij de positieve percentages verdienen vrouwen meer dan mannen. Over MKB Servicedesk: MKB Servicedesk biedt hoogwaardige kennis, inzichten en oplossingen die het ondernemerschap verder brengen.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen