'De jaren' gekozen als één van de mooiste voorstellingen

19 MEI 2023 14:53 | Het Nationale Theater

De voorstelling De jaren, in regie van Eline Arbo, van Het Nationale Theater is geselecteerd in de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival als een van de mooiste, meest spraakmakende en indrukwekkende producties van het moment. Hierom zal de hitvoorstelling in de nazomer opnieuw te zien zijn in Amsterdam, Den Bosch en Haarlem. 

De jaren is de voorstelling die regisseur Eline Arbo maakte voor Het Nationale Theater naar de Europese bestseller van Annie Ernaux, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur 2022. Met een all-female topcast bestaande uit Hannah Hoekstra, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Mariana Aparicio en June Yanez. De jaren is te zien in Amsterdam tijdens het Nederlands Theater Festival. Het festival toont het meest indrukwekkende wat er in het afgelopen seizoen op theatergebied te zien is. De afsluiting van het festival is de uitreiking van dé belangrijkste Nederlandse toneelprijzen, zoals de Louis d’Or en de Theo d’Or. Het Nederlands Theater Festival vindt plaats van 7 tot en met 17 september in Amsterdam. 

Eline Arbo, regisseur Het Nationale Theater: “'De jaren' is een voorstelling waar wij heel trots op zijn, en die veel heeft betekend voor iedereen die meedeed aan het proces. Ook de publieksreacties zijn zo uitzonderlijk geweest. De inhoud en de herkenning in 'De jaren' resoneert. Wij zijn daarom ontzetten blij om geselecteerd te worden voor Het Nederlands Theaterfestival en deze voorstelling weer te mogen spelen.” 

De jaren komt terug 

De voorstelling van afgelopen seizoen De jaren komt exclusief terug in drie steden: Internationaal Theater Amsterdam (7-9 september 2023), Verkadefabriek in Den Bosch (14-15 september 2023) en de Schuur in Haarlem (16 sept 2023). In De jaren vertellen vijf actrices het verhaal van één vrouw die opgroeit tussen de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog en schrijfster wordt. Het stuk behandelt thema's als emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen tegen de achtergrond van een snel veranderende wereld. De voorstelling is een zeer persoonlijke en politieke productie van regisseur Eline Arbo. De voorstelling ging in première op 3 november 2022, dezelfde maand dat Annie Ernaux de Nobelprijs voor Literatuur won. De voorstelling was een groot succes, met uitverkochte zalen in het hele land. In het najaar van 2024 is De jaren opnieuw te zien het theater.  

Eline Arbo in Het Nationale Theater 

Na het veelgeprezen Weg met Eddy Bellegueule en Yerma maakte huisregisseur van Het Nationale Theater Eline Arbo met De jaren opnieuw een zeer persoonlijke én politieke voorstelling. Arbo regisseert komend seizoen Melancholia, het sciencefiction-meesterwerk van filmregisseur Lars von Trier. Een visueel en muzikaal overrompelende voorstelling, voor het eerst te zien in de Nederlandse theaters. Arbo won eerder al de BNG Bank Theaterprijs (2018), de Toneelkijkersprijs (2018 en 2020), de Regieprijs (2020) en in januari 2021 won Arbo de pres­ti­gi­euze Mary Dresselhuys prijs.  

Over Het Nationale Theater 

Het Nationale Theater is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland en maakt voorstellingen voor het hele land. Alle lagen van de theaterwereld komen in Het Nationale Theater samen: met een eigen decoratelier en kostuumatelier en drie locaties in het hart van Den Haag. De Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3 zijn plekken met een eigen karakter, waar bezoekers nieuw en gevestigd talent meemaken. De artistieke leiding bestaat uit Eric de Vroedt (Het Nationale Theater) en Noël Fischer (HNTjong), zij werken met een huisensemble van zeventien acteurs. In Den Haan en door het hele land een programma met voorstellingen van cabaret tot toneel, van dans tot theatercolleges—van gastgezelschappen en uit eigen huis.  Het is met jeugdtheatergezelschap HNTjong de enige landelijke theaterorganisatie die voorstellingen voor alle leeftijden maakt. HNTeducatie en Interactie maakt contextprogrammering voor volwassenen en jongeren uit het gehele onderwijs: basis-, voorgezet-, en beroepsonderwijs. Het Nationale Theater geeft prioriteit aan toegankelijkheid. HNTonbeperkt zet alles op alles om een beperking, zichtbaar of onzichtbaar, geen belemmering te laten zijn om naar het theater te komen.  

Voor hoog resolutie beeldmateriaal zie link.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur