Italiëliefhebber blijft trouw aan Italië: 65% wil in 2024 weer een vakantie in de Laars

09 JAN 2024 08:11 | Ditisitalie.nl

‘S-HEERENBERG - De Italiëliefhebber blijft ook in 2024 trouw aan zijn favoriete vakantieland. 65,4% van de bezoekers van Dit is Italië, kiest dit jaar (opnieuw) voor Italië. Zo blijkt uit een online onderzoek dat Italiëmagazine Dit is Italië in november en december 2023 uitvoerde en dat door 1.512 respondenten uit Nederland en Vlaanderen werd ingevuld.

Driekwart is in 2023 op vakantie geweest

Op de vraag: ben je het afgelopen jaar op een vakantie van een week of langer geweest, antwoordde 74,26% bevestigend. Van deze vakantiegangers gaf 36,38% aan naar Italië op vakantie te zijn geweest. Op de tweede plek kwam vorig jaar Frankrijk (13%) en op de derde plek Spanje (9%). Andere populaire bestemmingen waren onder andere Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Ook in 2024 naar Italië?

Italië lijkt dus veruit favoriet onder de bezoekers van Dit is Italië. Maar hoe zit dat voor de vakanties van 2024? 65,4% van de respondenten is van plan Italië te bezoeken. 22,64% heeft inmiddels ook al geboekt. Ruim 42% van de bezoekers van de site wacht daar nog even mee. 9% geeft aan volgend jaar zeker niet naar Italië te reizen en 25% weet het nog niet.

60% wacht met boeken tot het voorjaar of later

Zo'n 20% behoort tot de echte vroegboekers en heeft al geboekt in november of december 2023. Nog eens 20% doet dat alsnog in januari, februari of maart. 26,67% verwacht de boeking rond te maken in het voorjaar, terwijl eenderde van alle inzenders kiest voor een boeking zo laat mogelijk. Mogelijk hebben toeristische rampen als corona en faillissementen van touroperators als Vacansoleil vroege boekers toch wat huiverig gemaakt.

De Italiaanse bestemming is al bekend

Een groot deel van degenen die al een vakantie naar Italië geboekt hebben of dat zeker nog gaan doen, weet al wat de bestemming is. Voor 58,55% staat die namelijk al vast. De rest weet het nog niet.

Toscane en diverse Toscaanse steden worden opnieuw tientallen malen genoemd als populairste bestemming in Italië, gevolgd door Apulië, Piëmont, De Marken en de stad Rome. Meerdere vakantiegangers geven aan dat ze verschillende regio's, streken en steden met elkaar willen combineren tijdens hun Italiëvakantie in 2024. Ook Oostenrijk en Italië is een geliefde combinatie.

Waarom deze bestemming?

Wat zijn de belangrijkste overwegingen om specifiek voor die bestemming binnen Italië te kiezen? De respondenten gaven de volgende antwoorden:

●     Bezienswaardigheden/musea 23,02%

●     Zon/zee/strand/meer 21,76%

●     Leuke dingen om te doen 16,98%

●     Bergen/wandelen/activiteiten 16,48%

●     Vrienden/familie 13,33

●     Anders 8,43%

Leuke bezienswaardigheden en musea in de directe omgeving zijn dus een belangrijke factor, evenals de nabijheid van zee, meer en strandjes. En wat van die beroemde Italiaanse zon verwachten Nederlandse en Vlaamse toeristen natuurlijk ook!

Bron: online onderzoek Dit is Italië onder 1.512 respondenten in november-december 2023

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme