158 technici halen diploma op Stedin bedrijfsschool

06 JUL 2023 15:40 | Stedin

Op de bedrijfsscholen van netbeheerder Stedin hebben 158 technici dit schooljaar hun diploma gehaald. Woensdag 5 juli haalden zij hun felbegeerde papiertje op in Sparta-stadion Het Kasteel en vierden met elkaar een feestje. Vanwege de uitbreiding van het elektriciteitsnet en het onderhoud van het huidige gasnet heeft de netbeheerder veel nieuwe collega’s nodig. Op de bedrijfsscholen van Stedin worden vakmensen in verschillende trajecten, variërend van een paar weken tot twee jaar, klaargestoomd voor de energietransitie.

In de groep van 158 afgestudeerden zitten veel verschillende opleidingsachtergronden. Zoals statushouders, zij-instromers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (participatiewet) en studenten via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Zij gaan twee dagen naar school en werken drie dagen bij Stedin. De grootste groep geslaagden zijn ‘doorstromers’. Dit zijn vakmensen die al bij Stedin werken en met hun diploma meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden krijgen.

Een van de BBL-studenten is Carlo Wierks: ,,Twee jaar geleden werkte ik nog bij een grote financiële dienstverlener. Maar ik wilde met m’n handen aan het werk en me inzetten voor een beter klimaat. De kans om dit te leren heb ik bij Stedin direct aangepakt. Ik ben super trots op mijn diploma. Normaal staat voor het BBL-traject twee jaar, maar ik heb het in anderhalf jaar afgerond. Dat was me niet gelukt zonder hulp van mijn docenten en mijn medeleerlingen.‘’

Bouwopgave

Net als bij veel andere bedrijven is het voor Stedin niet eenvoudig om voldoende nieuw technisch personeel te vinden. Stedin verwacht de komende jaren dat ze honderden mensen tekort komt. In de gehele sector van netbeheerders en infratechniek loopt dit op naar zelfs 13.000 mensen. De situatie in de wereld maakt dat klanten sneller van het aardgas af stappen. Stedin krijgt daarom steeds meer aanvragen, en dus werk, van consumenten en bedrijven om hen te helpen bij de overstap naar een duurzaam energienet.

,,Onze bouwopgave is gigantisch’’, zegt COO Trudy Onland van Stedin. ,,Alleen al dit jaar installeren we 500 nieuwe transformatorhuisjes en leggen we 1.300 kilometer aan elektriciteitskabels. Dat is 30% meer dan vorig jaar. Allemaal nodig om de komst van zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen mogelijk te maken. Daarvoor hebben we veel nieuwe mensen nodig. Mensen die een passie hebben voor techniek én willen leren bij Stedin. Voor onze leerlingen hebben we gegarandeerd werk, bieden we goede arbeidsvoorwaarden en alle mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen.’’

Bedrijfsscholen

Stedin heeft vier regionale bedrijfsscholen in Alblasserdam, Goes, Rotterdam en Utrecht. Op deze scholen worden jaarlijks zo’n 45.000 certificeringen en 200 MBO-diploma’s behaald. Om nog meer mensen op te leiden breidt Stedin deze scholen uit. De locatie in Utrecht is afgelopen jaren verbouwd en begin dit jaar heropend. De bedrijfsschool aan de Rotterdamse Keileweg gaat dit jaar op de schop en heropent in 2025. In de tussentijd krijgen de leerlingen les op een tijdelijke locatie naast de huidige school.

Over Stedin

Samen werk maken van een leefwereld vol nieuwe energie. Dat is de missie van Stedin. Stedin is de onafhankelijke netbeheerder van het gas- en elektriciteitsnet in het grootste deel van Zuid-Holland en de provincies Utrecht en Zeeland. Stedin zorgt ervoor dat ruim 2,3 miljoen huishoudens en zakelijke klanten over energie beschikken om te leven, werken en ondernemen. Daarbij werkt Stedin aan een duurzaam energiesysteem dat ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar is. Ons werkgebied is een overwegend stedelijke en industriële regio. In dit gebied is de energie-infrastructuur complex en de afhankelijkheid van energie groot. Stedin heeft ruim 4.000 medewerkers en het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam.  

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen