Oeuvretentoonstelling eigen werk Geert Jan Jansen ter ere van 80ste verjaardag

01 NOV 2023 11:46 | Geert Jan Jansen

Van internationale meestervervalser naar eigen oeuvre in lyrisch abstracte, expressionistische stijl.

Ter ere van zijn tachtigste verjaardag opent vanaf vrijdag 3 november op Kasteel Beverweerd de oeuvretentoonstelling “Geert Jan Jansen – Dit ben IK ”.

Meestervervalser van de twintigste eeuw

Geert Jan Jansen: “Mijn werk hangt nog altijd in enkele musea zonder dat ze het beseffen”. Veel van zijn “hommageschilderijen” in de stijl van o.a. Picasso, Dalí, Appel en Matisse zijn niet van echt te onderscheiden en hebben hun weg gevonden naar de kunsthandel.

Eigen stijl

Na een carrière als “meestervervalser van de twintigste eeuw” die de internationale kunstwereld in de jaren 90 op zijn kop zette, begon hij te werken aan zijn eigen stijl. In vervolg op succesvolle tentoonstellingen in onder meer Duitsland, Italië en China is het zijn eerste oeuvretentoonstelling in Nederland.

Menigeen zal het ontgaan zijn dat Jansen sinds de jaren zestig tot op heden zich ook op zijn eigen werk heeft gericht en hiermee een oeuvre heeft opgebouwd met een duidelijke identiteit. Het talent van Jansen laat zich niet vangen in kunsthistorische termen. Juist niet. Hij is nergens lid van en hoort nergens bij. Jansen trekt zich weinig aan van regels, grenzen of wetten. Met theepot en kwast bouwt hij laag voor laag zijn werken op. Zijn schilderijen zijn jeugdig, vitaal, recalcitrant, uitdagend, confronterend en op het randje van schofferend.

Een groot aantal werken kunnen lyrisch abstract genoemd worden, andere schilderijen zijn juist weer expressionistisch van aard. En ook symbolisme en graffiti zijn terug te vinden in zijn schilderijen.

Onafhankelijk van al deze invloeden is Geert Jan Jansen erin geslaagd een eigen oeuvre te creëren met een volkomen authentiek handschrift, thema en stijl.

Recentelijk werd over zijn leven de succesvolle internationale docu-theatervoorstelling “True Copy” gemaakt door de Vlaamse theatergroep BERLIN. Eén van Ivo Niehe’s best bekeken TV-shows was die met Geert Jan Jansen. Zijn autobiografische boek Magenta - Avonturen van een meestervervalser werd een bestseller.

Openingsdagen en tijden oeuvretentoonstelling “Geert Jan Jansen – Dit ben IK 

Vanaf vrijdag 3 november tot en met zondag 26 november: van vrijdag tot en met zondag, steeds van 11.00 tot 17.00u.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur